Paroubek: Premiér Sobotka se vydal správnou cestou, ale poněkud mlží

24.10.2014 19:40

Na summitu EU byly odsouhlaseny cíle klimatického balíčku. EU do roku 2030 sníží hodnoty CO2 oproti roku 1990 o 40 %, sníží spotřebu energie o 27 % a zvýší podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na 27 %.

Paroubek: Premiér Sobotka se vydal správnou cestou, ale poněkud mlží
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Český premiér B. Sobotka uvedl, že ČR souhlasí se všemi třemi cíli. Uvedl také, že závěr tohoto summitu, se kterým Evropa půjde na další jednání, „neohrožuje suverénní rozhodování, z jakých zdrojů bude ČR v dalších letech vyrábět energii.“

Nevím, zda se něco Sobotka snaží zatajit většině občanů, nebo naopak skupinám majícím zájem na dostavbě Temelína či Dukovan, každopádně je ale přece logické, že odsouhlasení cílů klimatického balíčku fakticky vylučuje stavbu nových jaderných bloků v Temelíně či Dukovanech. Kam bychom při celounijní úspoře energie o 27 % elektřinu z nových bloků vyváželi, když už nyní vyvážíme ročně 20 %, tedy zhruba roční produkci jaderné elektrárny Temelín? Cíl úspory energie je sice nezávazný, takže jej ČR nemusí naplnit, ale Německo či Rakousko budou chtít tento cíl k dosažení výrobních úspor splnit.

Závěry summitu naopak zcela jasně ukazují, kterou cestou se vydat, tedy podporovat rozvoj výroby energie z obnovitelných zdrojů, a kterou se naopak nevydávat: tedy i při cíli vysoké úspory energie stavět extrémně nákladné jaderné bloky vyrábějící již nyní jen velmi málo konkurenceschopnou, drahou, elektřinu. (Zatímco na energetické burze PXE se na příští rok megawatthodina v základním pásmu prodává v přepočtu za 975 Kč, autoři energetické koncepce vyčíslili náklady na jednotku elektřiny z moderního jaderného bloku na 1600 korun.)

Premiér Sobotka, stejně jako ministr průmyslu a obchodu Mládek (a další), by si musí uvědomit, že ačkoli zde za dostavbu jaderných elektráren lobbuje třeba nový americký velvyslanec Schapiro, pro Českou republiku není za v této situaci zahájení dostavby výhodné a obrovské investice několika set miliard spojené s dostavbou spojené by se nikdy nevrátily.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu