Paroubek: Prezident Zeman se brání kritice ze Senátu

01.01.2015 10:34

M. Zeman se brání kritice od senátorů z klubů KDU-ČSL a Starostů, kteří mu v dopise vytkli, že se svou politikou vzdaluje občanům.

Paroubek: Prezident Zeman se brání kritice ze Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

M. Zeman v otevřeném dopise těmto senátorům uvedl, že svými zahraničními cestami hájí zájmy českých exportérů a podporuje jimi i příliv zahraničních investic do ČR. „například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky. například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky. například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky. "Například má cesta do Číny umožňuje otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území ČR,“ řekl prezident.

Souhlasím s M. Zemanem, že jeho cesta do Číny je krokem správným směrem, avšak aby takovéto cesty přinášely výsledky, je nutné, aby se na podpoře rozvoje obchodních vztahů s například Čínou se podílely všechny části státního aparátu, kterých se to kompetenčně týká. Počínaje českými ambasádami v té které zemi. A samozřejmě se na zahraniční politice musí podílet také vláda a její ministři svým přímým osobním angažmá. Abychom se dostali ke konkrétním výsledkům, je zkrátka nutné toho ještě mnoho odpracovat.

  Snaha o zintenzivnění hospodářských vztahů s Čínou (nebo třeba Ruskem) je návratem k zahraniční politice, jejíž linii přerušil nástup Topolánkovy vlády a kterou se nevydala ani následující vláda P. Nečase. Tyto dvě pravicové vlády nadělaly v zahraniční politice více škody než užitku a dokázaly především to, že ČR se díky jejich působení ocitla v mezinárodní izolaci. 

Je dobře, že prezident Zeman se pokouší vrátit českou zahraniční politiku ze slepé uličky do hlavního proudu světového dění, ale k tomu, aby se to povedlo, je, jak už jsem uvedl, třeba, aby stejným směrem upínal své úsilí celý státní aparát.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.