Paroubek: Princezna koloběžka v podání ministra průmyslu a obchodu a ministra financí

24.08.2014 20:51

Dle informací v médiích ČR změní svůj postoj k cílům klimaticko-energetického balíčku pro rok 2030. Původně podporovala pouze cíl snížení emisí CO2 o 40 %, ale nepodporovala zbylé dva cíle, a to zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na 27 % ani zvýšení energetické účinnosti tak, aby došlo k 30% úspoře energie. Nyní se zdá, že podpoří všechny tři cíle.

Paroubek: Princezna koloběžka v podání ministra průmyslu a obchodu a ministra financí
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tento nový postoj vlády vítám, ale jsem velmi zvědavý, jak chtějí ministři Mládek a Babiš zároveň dostavovat nové jaderné bloky u Temelína či Dukovan, a zároveň podporovat 30% úsporu energie. Vzájemně se tyto dva cíle absolutně vylučují.

Nyní vyvážíme 20 % v ČR vyrobené elektrické energie, to je zhruba tolik, kolik vyrobí JE Temelín. Pokud dojde k 30% úspoře energie a zároveň k vystavění nových jaderných bloků, kam, a hlavně za jakých podmínek bychom elektrickou energii vyváželi? Zřejmě by se stalo to, že po obrovské investici do dostavby nových jaderných bloků by čeští daňoví poplatníci dotovali vývoz elektrické energie, kterou by tyto nové bloky vyrobily. Je zcela jasné, že přistoupí-li ČR a většina EU k dodržování všech tří cílů balíčku, dostavba jaderných bloků by byla nepříliš chytrou investicí. Věřím, že si to uvědomují jak ministr Mládek, tak ministr Babiš a přizpůsobí tomu Státní energetickou koncepci, jež má být hotova do konce roku.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…