Paroubek: Proč vlastně dvě procenta HDP na obranu?

14.07.2016 4:28

V podmínkách českého státního rozpočtu představují 2 % HDP částku zhruba 72 – 75 miliard korun. To je obrovská suma, a pokud se ministr obrany Stropnický v souvislosti se summitem NATO vyjádřil, že v roce 2025 se ČR dostane na 2 % HDP zbrojních výdajů hrazených ze státního rozpočtu, jistě to nemyslel úplně vážně.

Paroubek: Proč vlastně dvě procenta HDP na obranu?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ministr obrany přece musí předpokládat, že během dalších 8 – 9 let snad další garnitura politiků Západu dostane rozum a přestane mít zájem posilovat zbrojní výdaje, respektive příjmy zbrojařských koncernů a za nimi stojících finančních skupin. Hra na novou studenou válku je v současném světe plném jiných hrozeb, nežli je ta virtuální ruská, skutečným luxusem.

V naší zemi potřebujeme řešit oblast školství, kde chybí peníze nejen na posílení platů učitelů, zdravotnictví, kde chybí finance nejen na posílení platů lékařů a zdravotnického personálu. Peníze potřebujeme i v dalších veřejných službách, kde se projevuje velký vnitřní dluh. V sociálních službách či v kultuře.

Slibovat za těchto okolností, že další nárůsty HDP a z toho plynoucí přírůstky státního rozpočtu půjdou přednostně na obranu, je skutečně nesmyslné. To, že to říká s výhradou a velmi zdrženlivě ministr obrany, se dá ještě pochopit. Ale to, že to s vypoulenýma očima na televizní kameru říká jeden z představitelů opozice, člen bezpečnostního výboru sněmovny, D. Kádner z Úsvitu, je děsivé. Kádner, někdejší souputník V. Bárty ve Věcech veřejných, se dokonce dožaduje, svatá prostoto, aby se toto období, kdy naběhne čerpání ve výši 2 % HDP výdajů, zkrátilo. Pan poslanec už naštěstí nesdělil, zdali by to mělo být za pět let, tři roky nebo dokonce ještě dříve…

Kádner je skutečně evidentně rozumově silně vybavený opoziční poslanec, podařeně hájící zájmy obyčejných lidí. V Ústeckém kraji, kde žije a možná byl a ještě je starostou malé obce, by měl svým spoluobčanům vysvětlit, proč bychom vlastně měli vyhazovat peníze z okna proti "nebezpečnému/ Východu a neutráceli tyto peníze například na zlepšení veřejných služeb anebo třeba opravu vozovek či chodníků v obci, kde žije.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…