Paroubek: Promopro Vondra a Schwarzenberg varují Trumpa

14.01.2017 14:04

Sedmnáct bývalých politických veličin střední a východní Evropy varuje nově zvoleného amerického prezidenta Trumpa před ruským prezidentem Putinem.

Paroubek: Promopro Vondra a Schwarzenberg varují Trumpa
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Myslím, že Trumpova vyjádření o tom, jak oceňuje Putinovo přátelství vůči sobě, jim musí způsobovat mrákoty. Promopro Vondra a K. Schwarzenberg byli těmi, kdo českou zahraniční politiku v letech 2007–2013 dovedli do smutných konců. V EU se Česká republika díky působení vlády, v níž byli tito dva borci  prominentními členy, dostala na sám okraj a prakticky upadla do politické bezvýznamnosti.

Zahraniční politika, kterou tito dva lidé v pravicových vládách formovali, odstřihla ČR od dobrých, korektních vztahů k východním mocnostem, tedy k Číně a Rusku. A pokud jde o třetí svět, výroky na adresu Palestinců, Arabů a muslimů, tak roztomile formulované někdejším předsedou vlády Topolánkem, po relacích zahraničních diplomatů působících v Praze do jejich mateřských zemí, znamenaly, že se česká vládách a tedy ČR, ocitla z hlediska zdrcující většiny zemí rozvojového světa, v pozici opovrženíhodného státu. Pouze tři, čtyři drobné státy v Tichomoří, jejichž rozpočty jsou sanované USA, nám zůstaly "věrny", Zahraniční politika, kterou formulovali tito dva výtečníci, zkrátka přivedla ČR do mezinárodní izolace, ze které nebylo vůbec jednoduché se dostat.

A titíž lidé nyní mají odvahu a drzost se obracet na nově zvoleného amerického prezidenta, jako kdyby někdy dosáhli byť jen stínu jeho významu, a dožadovat se, aby neuvažoval o resetu vztahů s Ruskem.

Fakta jsou přitom známá. V minulém roce vynaložily USA na vojenské účely přes 600 miliard dolarů. Také evropské státy NATO v loňském roce vynaložily na vojenské účely úctyhodnou částku kolem 200 miliard eur. To mnohonásobně převyšuje částky, které na vojenské účely vydává Rusko i Čína.

Dělat z Ruska strašáka a děsit  část důvěřivé české  veřejnosti, že snad reálně  hrozí, že se kůň ruského kozáka bude opět napájet ve Vltavě či Seině, je bezbřehá hloupost.

Je dobře, že se v západním světě objevují realističtí politici typu prezidenta Trumpa či F. Fillona, který je momentálně  nejvážnějším uchazečem o prezidentský úřad ve Francii, kteří vnímají situaci jinak.

V  pozadí všeho jsou samozřejmě především zájmy zbrojařských koncernů. Neboť pokud dojde k resetu vztahů  USA s Ruskem a tyto velmoci veškeré úsilí poté napnou  k likvidaci světového terorismu, západní  svět se od uplatňování ideologických floskulí vrátí  zpátky k reálpolitice. A to je jen dobře pro mír v Evropě i ve světě, ovšem pochopitelně hůře pro zbrojaře.

Nově zvolený americký prezident v těchto dnech čelí bezprecedentní diskreditační kampani amerických zpravodajských služeb, které si po těchto zásazích do poltického života v USA řekly o naprosto zásadní reorganizaci.

Každého soudného člověka musí napadnout, že americké zpravodajské služby jsou státem ve státě, který se nevybíravě snaží ovlivňovat základní politickou linii své země.

Komu to slouží? Nejspíše  zbrojařům a dalším vlivným  zájmovým skupinám, které jsou v pozadí a které mají rozsáhlé ekonomické zájmy. Promopro Vondra a Schwarzenberg jsou jen trapní přicmrndávači a služebníci těchto zájmů bez většího  reálného vlivu na českou veřejnost. 

Jen chci v této souvislosti upozornit, že podle nedávného velmi důvěryhodného průzkumu seriózní americké agentury Gallup považuje pouze 16 % českých občanů Putinovo Rusko za hrozbu pro ČR. To je jen ukázka toho, jaký vliv Promoprové a Schwarzenbergové na české veřejné mínění mají. Je dobře, že Trump v tomto případě vnímá ČR přes realistické názory prezidenta Zemana.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…