Paroubek: Průzkum o ničem

11.09.2018 8:39

Stalo se u nás jakýmsi nedobrým předvolebním zvykem, že agentury pro výzkum veřejného mínění, které jsou obvykle velmi přesné ve svých odhadech volebních preferencí v jejich návaznosti na skutečný volební výsledek, vydávají pár týdnů před volbami průzkumy tzv. volebního potenciálu jednotlivých kandidujících politických formací. V tomto případě před komunálními volbami.

Paroubek: Průzkum o ničem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Ale volební potenciál, jak známo, vůbec neukazuje možný výsledek voleb. Představuje vlastně jen alibi agentur, kterým se nechce pár týdnů před volbami jít s kůží na trh, aby pak byly po volbách konfrontovány s reálným volebním výsledkem a tedy, že se jim jejich odhad moc nepovedl. Takže agentury Kantar TNS a Median přišly s analýzou volebního potenciálu ve třech největších městech Česka: v Praze, v Brně a v Ostravě.

To, jaká bude realita, si ovšem čtyři týdny musíme počkat na výsledek voleb. Podle mého názoru, zejména pozice menších stran, které se neprobojují ani do opozice v zastupitelstvu a které mají podle tohoto zveřejněného průzkumu volebního potenciálu až 12% preferencí, vzbuzuje jen jejich nemístný optimismus a také nemístný optimismus jejich případných voličů. To pak vede ke zbytečné roztříštěnosti politického spektra.

Ale v tuto chvíli nikdo z těch nejen velkých, ale i menších a malých nezůstal v průzkumu opomenut a všichni mají jakousi, byť klamnou, naději…

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Jak se nám mění politika aneb Zelenou má dnes progresivismus

22:01 Seďa (SOCDEM): Jak se nám mění politika aneb Zelenou má dnes progresivismus

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k útlumu politického boje