Paroubek: První vítězství Jeremyho Corbyna

08.12.2015 11:50

V prvních týdnech po přímé volbě J. Corbyna lídrem britských labouristů se komentátoři na Albionu předstihovali v jeho odsudcích. Je to prostě „starý levičák“ dlouhá léta sedící v „zadních lavicích“ (tedy jen s minimálním vlivem na politiku Labour party (LP) v minulých desetiletích, po které sedí v britské Dolní sněmovně.

Paroubek: První vítězství Jeremyho Corbyna
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je o něm známo, že je pacifistou, antimonarchistou, antiimperialistou a slušným člověkem.

Minulý týden pro něj byl zatím nejtěžší za dobu, po kterou působí jako vůdce labouristů. Strana vstupovala do diskuse a parlamentního hlasování o účasti britského letectva v akcích proti islámskému státu rozdělena (ostatně jako konzervativci).

Komentátoři většiny britských médií si na tomto faktu smlsli. Corbyn před závěrečným hlasováním rozhodl, že v této řeči nebude trvat na jednotném hlasování poslanců. A udělal dobře. Strana by se mohla rozdělit. Nicméně se zdálo, že výsledek hlasování bude pro Corbyna znamenat ztrátu politických bodů. Voliči nevidí rádi rozdělené strany.

Již o pár hodin později je všechno jinak. Při doplňkových volbách do Dolní sněmovny ve volebním obvodě Oldham s velkým přehledem zvítězil místní labouristický kandidát Jim McMahon, který získal 61,2 %. V tomto volebním obvodě zvítězili labouristé již v květnových volbách do sněmovny (54,8 %). Za ním s velkým odstupem (23,4 %) skončil kandidát Nezávislé strany, a až na třetím místě, vlastně s volebním debaklem, konzervativci. Ti získali 9,3 % hlasů. Přitom ještě v květnu zde měli 19,6 %. Financial Times spočítaly, že volební přírůstek Labour party ve volebním obvodě Oldham činí 11,3 %. Ve čtyřech doplňovacích volbách v letech 2010–2015, tedy za vůdcovství E. Millibanda byly tyto nárůsty 11,5 %.

Obecně platí, že v doplňovacích volbách bývá úspěšná hlavní opoziční strana. Zdá se, že vůdcovství J. Corbyna nemusí být pro labouristy tak špatným tahem, jak se ještě před pár týdny mnohým zdálo.

Britové chtějí změnu. A labouristické voliče zřejmě nudili poněkud bezobazní profesionálové typu E. Millibanda. J. Cobryn je prakticky ve všech parametrech jiný. Labouristům zatím parlamentní volby dokázali vyhrát, a to již od 20. let, jen představitelé stranické pravice či centrističtí politici. Nemůže to být jiné? Zejména pokud ze svazku Velké Británie odejde Skotsko, tradičně levicověji orientované nežli Anglie.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.