Paroubek: Pryč s daňovými ráji

15.05.2016 18:43

Již dlouhá léta anoncuji, že je potřeba udělat něco proti daňovým rájům ve světě. Myslím, že krásná aktivita českého premiéra na schůzi Evropské rady by byla, kdyby zde ostatním premiérům členských států EU navrhl společný generální útok na daňové ráje ve světě.

Paroubek: Pryč s daňovými ráji
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

A stejně tak by to mohl udělat ministr financí na schůzi Ecofinu, tedy schůzi ministrů financí zemí EU. Babiš by zase mohl souběžně předložit podrobný a propracovaný návrh boje proti daňovým rájům. Bylo by to originální a vlastně revoluční. A ještě více než nyní již před půl rokem.

Vždy jsem se sám sebe ptal, proč vlastně nikdo z těch často moudrých politiků z nejvyspělejších demokratických zemí Evropy nepřišel s touto myšlenkou, a to ani poté, kdy se po světové recesi v roce 2008 a v dalších letech jejich země často dostaly do velmi vážných fiskálních problémů.

Musel jsem si odpovědět sám pro sebe tak, že je zřejmě řada politiků, kteří prostě mají zájem na tom, aby pro jejich přátelé v byznysu byly otevřeny dveře k co nejnižšímu, nejlépe žádnému zdanění jejich zisků.

Jen z české ekonomiky zmizí přes daňové ráje až 60 miliard ročně

Tuto hypotézu samozřejmě nemohly potvrdit ani podklady zjištěné při obřím úniku dat z panamské advokátní kanceláře Mossack Fonseca. Nikdo není schopen vyjádřit černé na bílém vazby mezi některými politiky a velkým byznysem. Ale nejspíš tak nějak to může být. Proto ta pozoruhodná liknavost…

Podle odborných odhadů přitom jen z české ekonomiky zmizí v důsledku daňových úniků přes daňové ráje až 60 miliard korun ročně. O tuto částku by český rozpočet mohl mít vyšší výdaje například na investice do tolik potřebné dopravní infrastruktury či nemocnic nebo škol a dalších oblastí. Anebo by prakticky obratem mohla Česká republika mít vyrovnaný státní rozpočet. A to bez toho, že by s velkým humbukem tahala desetikoruny z kapsy malým živnostníčkům.

Ale chápu, že velký byznys má v politice větší vliv nežli živnostníci, přesto, že živnostníci představují statisícové voličské masy. Jsou však natolik diferencovaní, že budou ve volbách těžko postupovat tak jednotně a efektivně, aby podpořili jen jednu politickou formaci, která se k nim bude chovat politicky poctivě.

K likvidaci daňových rájů nejsou potřeba dělové čluny, ale vůle politiků

Podívejme se na to, kde tyto daňové ráje leží. V Evropě jde například o Monako, Nizozemsko, Lucembursko, Lichtenštejnsko či Kypr nebo Malta. V USA jsou pak daňové ráje některá města, nebo dokonce celé státy. Jde například o Wyoming, Nevadu, Floridu, Texas, Washington, New Hampshire či Tennessee. Dalšími nejznámějšími daňovými ráji jsou pak například také Marshallovy ostrovy, Seychely, Bermudy, Bahamy, Belize, Kajmanské ostrovy, Panenské ostrovy či Nizozemské Antily.

Spojené státy v současné době jednají s EU o smlouvě TTIP. EU, pokud vůbec má dojít k nějakému výsledku v těchto jednáních, by si měla podmínit uplatnění této smlouvy likvidací všech daňových rájů na území USA.

K likvidaci daňových rájů nejsou dnes potřeba dělové čluny, ale chuť a vůle politiků tuto věc řešit. Bylo by to poctivé ve vztahu k voličům, a to zejména k těm, od kterých politici, resp. státy, požadují největší daňové oběti. A to jsou v ČR především zaměstnanci, a nově to koneckonců mohou být i živnostníci…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu