Paroubek: Řecko – konečně realistické řešení?

09.05.2016 19:26

Šéfka MMF se v poslední době nechala několikrát slyšet, že MMF nebude dále pokračovat ve financování Řecka, pokud dlužníci Řecka nezmírní své požadavky na splácení dluhů.

Paroubek: Řecko – konečně realistické řešení?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Dluhy Řecka i nadále dosahují výše – a od počátku řecké krize v roce 2009 ještě razantně narostly – kdy není reálně možné ani v průběhu příštích desítek let tyto dluhy zaplatit.

Podstatná část těchto dluhů vznikla v posledních čtyřiceti letech na základě nesmyslných dodávek vojenské techniky, technologie a matriálů v průběhu posledních třiceti let. A jednalo se zejména o dodávky zbraní z Německa, Francie a USA, tedy z partnerských zemí Řecka v Severoatlantické alianci, které umožňovaly Řecku vyzbrojení ve vztahu k počtu obyvatel mnohonásobně většímu Turecku v poměru 1:2.

A tak má dnes Řecko nesmyslnou ponorkovou flotilu či stovky tanků, letky supersoniků a dalších nesmyslů, které mu dodávaly vděčné zbrojařské firmy místo toho, aby političtí partneři Řecka, což jsou v prvé řadě Západní velmoci, daly Řecku záruky proti eventuálnímu útoku Turecka. Ostatně rovněž řeckého aliančního partnera z NATO.

Věřitelé by se měli probrat ze snů

Západ by si tedy měl přiznat svůj díl odpovědnosti za vznik řeckých dluhů, kdy Řecko ještě v roce 2009, tedy v prvním krizovém roce, vynakládalo na obranu 4 % svého HDP. To byl podíl na úrovni supervelmoci – Spojených států. Takový hazard si středně velká země, jako je Řecko, za tichého přihlížení svých aliančních spojenců samozřejmě neměla vůbec dovolit.

Levicová řecká vláda A. Tsiprase prosadila v řeckém parlamentu mezinárodními institucemi a věřiteli požadované sady zákonů, a tedy udělala vše, co bylo loni v červnu z její strany v průběhu řecké krize dohodnuto.

Věřitelé by se měli probrat ze snu a uvědomit si, že velkou část svých peněz prostě již zpět nedostanou, a pokud zde nechceme každoroční předprázdninové deja vu řecké krize, měli by část dluhů Řecka prostě odepsat. A příště méně fedrovat zbrojaře.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.