Paroubek: Rezort financí by měl rychle rozebrat, proč daně klesají

03.03.2015 18:03

Denní tisk přináší dva měsíce po uzavření starého roku nepříjemné zprávy o vývoji daňových příjmů státu. Meziročně dochází v prvních dvou měsících k nižšímu výběru daní o 26 miliard Kč (DPH o 20,9% méně; daň z příjmu o 24,6% méně; spotřební daň o 71,7% méně).

Paroubek: Rezort financí by měl rychle rozebrat, proč daně klesají
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Ministerstvo financí by mělo rychle rozebrat, co je příčinou například poklesu DPH i dani z příjmů. U DPH se zdá, že je věc v celku jasná. V závěru roku finanční úřady zablokovaly na svých účtech vratky DPH v těch případech, kde měly „pochybnosti“ o jejich oprávněnosti. Jedná se souhrnně o 11, 6 miliardy Kč a z nich se velká část vrátila tam, kde tyto vratky zaplatili.

A tímto byl zvýhodněn výběr DPH za rok 2014 a naopak znevýhodněn výběr daní v tomto roce. Ministerstvo financí a daňové úřady musí této vážné skutečnosti, tedy významnému meziročnímu poklesu daňových příjmů věnovat neprodleně velkou a trvalou pozornost. Pokud by se jednalo o dlouhodobý jev, bude vláda muset přikročit ke škrtům ve výdajové části státního rozpočtu. Tedy, pokud bude chtít dodržet rozpočtovaný deficit státu.

 

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…