Paroubek: Rozdíl v preferencích ANO a ČSSD se podle STEM zvětšuje

27.02.2016 13:52

Obě dvě hlavní politické strany si platí výstupy z průzkumů veřejného mínění prováděných agenturou Stem. Proto je možné očekávat, že takovýto průzkum bude relativně velmi objektivní a že bude celkem objektivně ukazovat základní trendy a tendence, které v české společnosti jsou.

Paroubek: Rozdíl v preferencích ANO a ČSSD se podle STEM zvětšuje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Únorový průzkum přinesl pro ČSSD dosti nepříjemná čísla. Podle STEMu by hnutí ANO volilo 29,2 % voličů a sociální demokracii by v únoru volilo 19,7 % voličů. To je poměrně podstatná změna oproti lednu, ve kterém by hnutí ANO volilo 26,8 % a ČSSD 21,7 % voličů.

Vedení ČSSD by si už konečně mělo říci, co ve své činnosti změní, aby tuto ztrátu ve volebních preferencích začalo odbourávat, když v současné době se náskok hnutí ANO spíše zvyšuje.

Na volební preference ČSSD nesporně působí nejednoznačný postoj vedení této strany ve vztahu k uprchlíkům, medializované spory s prezidentem republiky, korupční a další kauzy v krajích, medializované zejména péčí deníků z mediálního koncernu A. Babiše, a poněkud nudné vystupování předáků ČSSD v médiích. A to počínaje předsedou této strany.

ČSSD prostě potřebuje naprosto změnit své marketingové a poradenské zázemí, zdá se, že všichni ti Bisoni zabývající se jen svými kšefty, O. Novnotní a další bizarní firmy či figury, by měli být nahrazeni někým výkonným, kdo bude pracovat pro tuto stranu, a nikoli pro sebe.

ČSSD by se měla rychle vrátit k projektu modernizace

Už několikrát jsem ČSSD vyzýval k programovým inovacím, které by přitáhly nové voličské skupiny a vrstvy, protože z bohatého dědictví, byť i nedávné minulosti, se prostě žít nedá.

ČSSD by se měla rychle vrátit k projektu modernizace strany, a zejména by měla nesmlouvavě vystupovat vůči potenciálním šibalům ve svých řadách. Tím nevyzývám k čistkám, ale k důslednému naplňování stanov například v situaci řady obvinění funkcionářů a členů ČSSD ze strany orgánů činných v trestním řízení. V západní Evropě, v rozvinutých demokraciích, je normální, že v takovém případě politik prostě odchází, na čas nebo navždy, z veřejného života.

Současná ČSSD ničeho z toho však není schopna. Vedení strany včetně jejího předsedy není schopno udržovat strategickou iniciativu alespoň na úrovni prezidenta Zemana či předsedy hnutí ANO Babiše. Vedení ČSSD není schopno přicházet s tématy, která by veřejnost zaujaly tak silně, že by o nich byla alespoň několik hodin či dokonce dní vedena veřejná diskuse.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.