Paroubek: Rozpočtový přebytek Německa

19.01.2016 22:11

Německá ekonomika díky úsilí spolkové vlády křesťanských stran a sociálních demokratů dlouhodobě směřovala k rozpočtovému přebytku. Byl to plán německé vlády, kterým tato rozvinutá sociálně-tržní ekonomika hodlala odpovědět na výzvy doby.

Paroubek: Rozpočtový přebytek Německa
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Za rok 2015 byl očekáván rozpočtový přebytek výší 6 miliard eur, ale ve skutečnosti bylo dosaženo přebytku dokonce 12 miliard eur, což je dvojnásobek očekávaného výsledku. Při kurzu 27 korun za euro má rozpočtový přebytek Německa v českých korunách astronomickou hodnotu 324 miliard korun.

Je tedy zřejmé, že i země s vynikajícím systémem institucí sociálního státu jako je Německo, může být velmi ekonomicky efektivní. Může, pokud hospodářství slušně roste a je dosahováno solidních daňových výnosů, což je případ Německa, být dosaženo přebytku státního rozpočtu.

Myslím, že je to vzor pro českou ekonomiku a českou vládu. Česká ekonomika může růst i v příštích letech velmi slušným tempem někde mezi 2–3 %, ale je potřeba se také podívat na německé daňové sazby. Ty jsou jak u zaměstnanecké, tak zejména u korporátní daně z příjmu výrazně vyšší, nežli je tomu v ČR. A jak se zdá, efektivitu ekonomiky to nejen nesnižuje, ale dokonce ještě zvyšuje. Prostě, daňová progrese přináší do společnosti prvek sociální stability a větší harmonie, nežli situace, kdy prakticky „rovná“ daň z příjmu, jak se zdá, jen zvyšuje příjmové a tedy i sociální rozdíly ve společnosti.

Česká vláda v současné době vcelku správně řeší otázku elektronického výběru daní u živnostníků, ale na prvním místě měla řešit otázku daňové progrese. Tedy například zavedení druhé, zvýšené sazby korporátní daně u největších firem, protože se jedná vesměs o firmy se zahraniční účastí, které odvádějí stamiliardy korun dividend na účet svých mateřských firem do zahraničí.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

20:01 Fiala (SPD): Zavádí se společné, jednotné a závazné azylové řízení,

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.