Paroubek: S Putinem je to jako s ježibabou, nikdy k nám nepřijde

19.05.2014 9:50

Proč? Protože je reálpolitik. Česká pravice je dokonale zbavená kouzla i jakýchkoliv myšlenek. Je to myšlenkový úhor. A tak straší. Strašila komunisty, jeden čas mnou a teď pro změnu Putinem. To jim umožňuje předstírat, že jsou vůbec k něčemu, že ještě mají české společnosti co říct.

Paroubek: S Putinem je to jako s ježibabou, nikdy k nám nepřijde
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Co si vlastně tihle hlupáci mysleli, když jásali při svržení zcela legitimně zvoleného (a také zcela prohnilého) prezidenta Janukovyče?

Ze zatím plně respektovaného statusu Ukrajiny, že je součástí ruské sféry vlivu a nárazníkem mezi Ruskem a státy EU, byla tato země při převratu převedena do sféry vlivu Západu. V. Putin na to reagoval anexí Krymu. Náměstkyně amerického ministra zahraničí – tu by J. Kerry opravdu neměl nechat moc mluvit – se vyjádřila, že USA na tento účel vynaložily obrovské finanční prostředky (5 mld. USD). Koneckonců těžko moralizovat V. Putina a Rusko kvůli anexi Krymu a přitom prosadit pár let před tím oddělení Kosova od jiného suverénního státu (Srbska) a vyhlášení nezávislého Kosova pod kuratelou EU. Státu, jehož rozpočtové výdaje jsou z 80 až 90% hrazeny z prostředků EU. Tedy nás všech.

V této souvislosti jsem si vzpomněl na epizodu ze Zvonokos. Mladá dáma začala intimní poměr s jiným mužem. Parohy obdařený sponzor se s borcem, který mu pytlačil v revíru, sešel a suše mu sdělil, že napříště musí logicky převzít s dámou také placení účtů oné dámy. A milou dámu pochopitelně opustil a přestal vyplácet. Totéž dnes dělá i Rusko s Ukrajinou. Chce zaplatit 3,5 mld. USD za Ukrajinou odebraný plyn. Ber ale chlup na dlani, když tam není. Ukrajina je na pokraji státního bankrotu. Ukrajinská vláda rozsah problému ovšem trochu bagatelizuje. Hovoří o urgentní potřebě 35 mld. eur k odvrácení nejhoršího. Ale taktně nehovoří o celkové potřebě, aby se z toho evropským občanům neudělalo nevolno.

Sanace financí Řecka si vyžádala přes 220 mld. eur, aby země byla zachráněna před státním bankrotem. Zdá se, že nejhorší časy má Řecko již za sebou. Ukrajinu to teprve čeká. Nejnižší číslo, které jsem v souvislosti se sanací státních financí Ukrajiny slyšel, je 80 mld. USD, tedy i tak astronomických 1,6 bilionu korun. Česko může platit zhruba dvacetinu této obří sumy, tedy cca 80 mld. Kč.

Pokud chce Západ na své straně udržet Ukrajinu, tedy ukrajinské občany – voliče, musí jim EU dát naději. A tedy perspektivu vstupu Ukrajiny do EU v historicky dohledné době, např. za 10 až 12 let.

A to si vyžádá další obří výdaje. Počítám, že to bude (a zůstanu u nejnižšího odhadu) cca 160 mld. eur, tedy 4 biliony korun a na Česko pak připadne neuvěřitelných 200 mld. korun. Na českého občana to bude 19 200 Kč.

Ale americká ekonomika se zvedne rychle, zejména když důvěřiví Evropané budou platit za dodávky zbraní a zkapalněného plynu z břidlic. USA budou, jak se zdá, silně profitovat z tohoto konfliktu. Evropa dopadne podstatně hůř.

Zkrátka Ukrajina je díky penězům, které tam chce EU dát, nejzávažnější otázka následujícího volebního období Evropského parlamentu. A bude po celý pětiletý mandát.

Jiří Paroubek, expremiér a lídr strany LEV 21 pro volby do EP

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …