Paroubek: Sankce zasáhly český vývoz do Ruska

11.12.2014 6:26

Již na začátku sankčního kolotoče EU vs. Rusko a Rusko vs. EU jsem varoval před bagatelizací následků těchto sankcí, které jistojistě budou mít dopad i na českou ekonomiku. A na má slova bohužel dochází.

Paroubek: Sankce zasáhly český vývoz do Ruska
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

V říjnu, kdy se ve statistice poprvé projevil vliv sankcí, se český vývoz do Ruska meziročně propadl o 18,5 %, což znamená pokles o 1,9 miliardy korun, a na celkovém vývozu z ČR se export do Ruska nyní již podílí méně než třemi procenty. Dovozy z Ruska se v říjnu propadly o 21,6 %.

Z ČR se do Ruska minulý rok v říjnu vyvezlo zboží za zhruba 10,2 miliard korun, což odpovídá cca 0,25 % HDP. Tento říjen však do Ruska z ČR putovalo zboží za 8,3 miliard korun, což odpovídá 0,20 % HDP. Je tedy patrné, že protiruské sankce a následné protisankce Ruska vůči EU mají na českou ekonomiku retardační vliv. Za rok se můžou tyto ztráty vyšplhat až na několik desetin procenta českého HDP, a to nejsou úplně zanedbatelné částky.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: NS - LEV 21

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice