Paroubek: Schwarzenberg zvolna odchází

02.10.2015 12:01

Podle všech známek, které přicházejí z vedení a bezprostředního okolí vedení TOP 09 ohledně jejího předsedy K. Schwarzenberga, nehodlá již tento politik s velkou pravděpodobností znovu kandidovat do vedení této strany.

Paroubek: Schwarzenberg zvolna odchází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Je to logický vývoj, protože v posledním roce či dvou byl Schwarzenbergův přínos pro tuto stranu spíše v tom, že byl jen jakousi monstrancí nesenou v čele. Praktickou politiku ale vykonávali jiní. Pokud se má tato strana pokusit o zachování si své politické pozice i v příští Sněmovně, musí novému lídrovi, což bude nejspíše M. Kalousek, poskytnout jistý časový prostor k tomu, aby jej voliči mohli akceptovat. A zdá se, že ten vhodný okamžik je právě v polovině volebního období. Tedy nyní. M. Kalousek by tedy eventuálně měl dva roky na to, aby se pokusil o udržení TOP 09 ve Sněmovně.

Bude to mít těžké. Na 99 % z nyní existující politické aliance s TOP 09 odejde hnutí Starostů a nezávislých (STAN). To bude postupovat v krajských volbách samostatně, a zdá se, že je favoritem krajských voleb. Pro volby do Poslanecké sněmovny bude hnutí STAN hledat jistě silnějšího a perspektivnějšího partnera, než jakým je dnes TOP 09, v budoucnu již zřejmě bez K. Schwarzenberga.

Hnutí STAN se tak vydá buď cestou předvolební aliance a úzké povolební spolupráce s hnutím ANO, synergický efekt takové spolupráce by pro obě strany byly obrovský. Hnutí ANO se Starosty by se tak stalo jednoznačným favoritem voleb do Sněmovny. A. Babiš by získal vynikající a známé kádry ve všech krajích, a naopak hnutí STAN by získalo Babišův podpůrný marketing a jeho neomezené finanční zdroje.

Při současné krizi tradičních politických stan, především v personální oblasti, by hnutí STAN mohlo do centrální politiky, a to i do exekutivy na jednotlivá ministerstva, přivést celou řadu vynikajících odborníků znalých velmi dobře praxe ve státní a veřejné správě.

Druhá možnost, kterou před sebou STAN mají, je úzká spolupráce s lidovci, také tato před- a povolební spolupráce přinese STAN téměř jistotu účasti v budoucí vládní koalici. A TOP 09 po odchodu Schwarzenberga a Starostů zůstane tak trochu jako sirotek… 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině