Paroubek: Slovensko nezvýší armádní rozpočet

20.03.2017 15:14

Poté, co se ve světové politice poněkud náhle objevil fenomén D. Trumpa, ožili všichni studenoválečníci. D. Trump totiž i v praktické rovině přesvědčuje veřejnost o tom, že navyšování vojenských výdajů je jednou z jeho priorit. USA přitom měly vojenský rozpočet na tento rok ve výši cca 640 miliard dolarů, a D. Trump prosadil jeho zvýšení o dalších 10 %.

Paroubek: Slovensko nezvýší armádní rozpočet
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vlády mnoha zemí po vzoru Trumpa přicházejí s tím, že budou navyšovat rozpočty na obranu až do výše 2 % HDP, tak jak historicky, kdysi dávno, bylo dohodnuto v rámci NATO.

K tomuto záměru studenoválečníků a zbrojařů se jasně negativně vymezil dokonce i předseda Evropské komise J.-C. Junker:„Pokud se podíváte na to, co Evropa dělá v obraně a zároveň v rozvojové a humanitární pomoci, vypadá její srovnání se Spojenými státy poněkud jinak. Moderní politika nemůže být jen o zvyšování výdajů na obranu.“

Od J.-C. Junkera je to, na jeho osobní podmínky, vyjádření nejen jasné, ale i odvážné, jdoucí proti zájmům amerických, ale také dalších, zejména západoevropských zbrojařů. Juncker velmi dobře uvědomuje, tak jako každý střízlivě uvažující politik a občan, že zvyšování vojenských výdajů je pouze vyhazování peněz z okna.

Je dobře, že do tohoto všeobecného hysterického běsnění za zvyšování vojenských výdajů přicházejí střízlivé hlasy i z jednotlivých států EU, například ze Slovenska a Německa.

Slovenský premiér R. Fico se vyjádřil, že Slovensko nebude zvyšovat vojenské výdaje nad plánovanou úroveň, tak aby Slovensko postupně na obranu tak, aby dávalo 2 % HDP, a to je velmi správné rozhodnutí. „Jasně jsme nastavili plán navyšování výdajů na obranu. Nebuďme papežštější než papež. Tato země má své ekonomické možnosti. Uvědomujeme si své závazky, ale nevidím důvod, proč bychom měli jít nad závazky, které přednesl prezident.“

Zvyšovat vojenské výdaje na 2 % HDP nechce v blízké budoucnosti ani jeden z čelných představitelů německé sociální demokracie, německý ministr zahraničí S. Gabriel. Ten uvedl: „Dosažení dvou procent není žádný nezvratitelný cíl, ale spíš směr, kterým bychom měli jít….“

K čemu a proti komu vůbec zbrojit? USA budou v příštím roce na obranu vynakládat cca 700 miliard dolarů, evropské státy NATO budou vynakládat dalších nejméně 200 miliard dolar. A Rusko? Známý evropský pária, vynakládá na svou obranu 50 – 60 miliard dolarů. Západ, tedy přesněji NATO, má nad Ruskem ohromnou finanční i materiální převahu. A stejně tak nad Čínou, která dá tento rok na obranu zhruba 153 miliard dolarů, tak čeho se vlastně obávat?

Každý soudný člověk musí ocenit politiky, kteří jsou ochotni vystoupit proti zvyšování vojenských výdajů, tak jak to udělali například J.-C. Juncker, R, Fico nebo S. Gabriel…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…