Paroubek: Sobotka změnil názor

05.05.2017 17:41

Je to poněkud překvapivé, co dnes sdělil veřejnosti premiér Sobotka. Je to v zásadě správné politické rozhodnutí odvolat z vlády vicepremiéra a ministra financí a současně předsedu druhé nejsilnější koaliční strany Babiše. Není to rozhodnutí příliš překvapivé, protože, zdá se, jakoby Babišovy kauzy eskalovaly.

Paroubek: Sobotka změnil názor
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Na jedné straně lze již hovořit reálně o trestně právní odpovědnosti Babiše za machinace s dluhopisy Agrofertu směřující k daňovým únikům. A kromě toho přibyla ještě další kauza a tou je rozhovor ministra Babiše s jedním z redaktorů MFD, na kterém se pokouší redaktora MFD celkem jasně politicky úkolovat. To samo o sobě samozřejmě vyvrací dřívější Babišovo tvrzení o tom, že do práce „svého tisku, svých médií“ nezasahuje a nepoužívá je k boji proti politickým protivníkům. Každá z těchto dvou kauz má potenciál, aby na základě ní byl odvolán kterýkoliv politik. Proto premiérova snaha ministra Babiše odvolat je zcela na místě a pochopitelná. Vyjádření Hradu pronesené skrze hradního mluvčího Ovčáčka o tom, že „zoufalí lidé dělají zoufalé věci“ je nechutné a diskvalifikující pro hradního mluvčího.

Prezident republiky podle ústavy, resp. podle ducha ústavy, by měl podle premiérem předloženého personálního návrhu okamžitě konat. Musí tedy A. Babiše z vlády odvolat. Jiná věc je, zda Sobotkovi toto jednání přinese politické body. Pokud by s tímto řešením Sobotka přišel v úterý, byla by celá věc jasná. On však váhal, změnil v průběhu týdne dvakrát názor, takže politické vyznění jistě nebude jednoznačné.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…