Paroubek: Sobotkovy knížecí rady ČSSD

08.12.2017 12:39

Končící premiér za ČSSD Sobotka udílí straně, kterou přivedl na hranici zániku, své rady. A bohužel to jistě nebudou rady poslední. A Sobotka má v ČSSD (bohužel) stále dost spřízněných duší na to, aby dále společně deformovali politiku této strany, kterou Sobotka dovedl k neslýchanému volebnímu debaklu.

Paroubek: Sobotkovy knížecí rady ČSSD
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Podle posledního průzkumu agentury TNS Kantar se volební preference propadají stále hlouběji a nyní byla podpora ČSSD ve zmíněném průzkumu jen 5,5 %. Faktická podpora ČSSD se tedy dnes může ve veřejnosti pohybovat mezi 4 – 5 %.

Sobotka v rozhovoru pro týdeník Euro radí, co by měla ČSSD dělat. Prý by se měly objevit nové tváře z okresů a krajů. Otázkou však je, proč to Sobotka nedělal, když je to tak jednoduché, v době, kdy k tomu měl možnost, tedy kdy de facto sedm let vládl sociální demokracii, a z toho 4 roky stál v čele vlády.

Tato možnost využít talentované a přitom již i zkušené lidí z krajů zde přeci byla. Například když se obsazovala funkce ministra školství po odchodu ministra Chládka. B. Sobotka ovšem nedal přednost ženě či muži z řad krajských radních za ČSSD, kteří mají zkušenosti z oblasti školství, ale sáhl po státní úřednici Valachové, která o školství nic nevěděla. Za to však měla jednu velkou výhodu: B. Sobotku politicky neohrožovala, neboť ve straně neměla žádnou pozici. A dnes se tato žena zase hodí, takže ji vystrkuje jako možnou kandidátku na místopředsedkyni strany. Tak aby přes ni a podobné „své lidi“ mohl dál uplatňovat svůj vliv na ČSSD.

Vše podstatné, co Sobotka v personální oblasti v ČSSD udělal, bylo špatně. I tato jeho rada dává smysl pouze z části. Do vedení ČSSD přeci nemohou přijít zcela neznámí lidé. Musí to být kombinace nových lidí, ale také lidí, kteří budou pro veřejnost představovat změnu. A především nikdo nesmí pochybovat o tom, jaké názory tito lidé zastávají. Takže to už nejsou jen Sobotkovy hraběcí rady, ale pouze rady knížecí. A to rady zcela nepoužitelné.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Co je však politicky ještě vážnější, a Sobotky se to týká, je, že Piráti ve Sněmovně chtějí uspořádat velkolepé představení, aby zakryli svou neschopnost cokoli programově tvořit. Chtějí se proto zřejmě soustředit na vytváření velkých kauz, které by ukazovaly na prohnilost jednotlivých, zejména tradičních stran (na Babiše si asi netroufnou). A zde se opět hodí Sobotka. Piráti, a jak to vypadá, i s podporou radostí se tetelícího hnutí ANO a SPD, mohou prosadit zřízení sněmovní vyšetřovací komise ke kauze OKD. A to bude teprve zničující záležitost. A to nejen pro B. Sobotku, ale bohužel také pro celou ČSSD.

Z tohoto hlediska by bylo dobré, aby B. Sobotka znovu zvážil výzvu brněnských sociálních demokratů k opuštění Sněmovny. Pokud tam zůstane – a já o tom téměř nepochybuji – bude živým terčem pro „zřizovatele“ vyšetřovací komise, což bude mít pro ČSSD naprosto zničující potenciál.

Přátelé B. Sobotky, které má v poslaneckém klubu, by měli celou věc zvážit i z tohoto hlediska, neboť se zdá, že ČSSD dnes není v situaci, kdy si může dovolit další těžké ztráty voličské podpory. Další ztráty by pro tuto stranu mohlo být už definitivně zničující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …