Paroubek: Sociální demokracie do vlády?

30.11.2017 7:37

Jen v Německu… Tedy alespoň zatím, protože ani u nás zatím není nic jasného a definitivniho. A i když bylo souznění duší při obsazováním funkcí mezi hnutím ANO, komunisty a Okamurovou partají veliké, je otázka, zda to bude stačit na vyslovení důvěry Babišově vládě.

Paroubek: Sociální demokracie do vlády?
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

V druhém kole sestavy vlády, tedy někdy po prezidentské volbě, by i u nás mohla nastat situace, že bude možné obnovit koaliční vládu na předchozím politickém půdorysu. Záleží pak pochopitelně také na tom, jaká ministerstva by koaliční strany od A. Babiše dostaly. Musí to být také některá ze silových ministerstev, tj. ministerstvo financí, ministerstvo vnitro a ministerstvo spravedlnosti.

Jen tak bude možné mít šanci udržet A. Babiše pod určitou kontrolou, s využitím kontrolních mechanismů jak v parlamentu, tak ve vládě. A to při vědomí jeho ohromné mediální síly, coby vlastníka největšího mediálního koncertu v zemi a také jednoho z nejbohatších mužů v republice.

Blok CDU/CSU kancléřky A. Merkelové byl nucen odpískat povolební jednání s potenciálními koaličními partnery, stranou zelených a liberály. To byly strany, které v zářijových volbách do Bundestagu dopadly relativně dobře. Vítězná CDU/CSU a skutečný vítěz voleb, liberálové, však nebyli schopni najít společnou řeč. Dle mého názoru, ve spíše podružných politických otázkách.

Proč liberálové nechtěli jít do vládní koalice, zůstává záhadou. Vždyť smysl voleb v demokracii spočívá především v tom, aby strany uplatnily svůj program, se kterým získávají podporu voličů, a to prostřednictvím své účasti ve vládě. Šéf německých liberálů Christian Lindner však popřel veškeré sociologické poučky.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Minulý týden vstoupil v Německu do hry prezident Steinmeier, který si jako politický praktik nepřeje ani menšinovou vládu CDU/CSU, ani nové volby. Dle průzkumu veřejného mínění by ostatně ani k žádnému významnějšímu posunu politických sil v nových volbách nedošlo.

A tak došlo na možnost, nyní velmi reálnou: obnovení velké koalice CDU/CSU za účasti SPD. SPD se sice po prohraných volbách před dvěma měsíci zařekla, že už do vlády nepůjde a že bude sbírat síly jako lídr opozice, ale nyní zde jiná alternativa než vytvořit právě vládu velké koalice zřejmě není. A Německo, jako každá země, potřebuje stabilní vládu.

Je to zájem nejen stran, ale zejména občanů Německa. Proto dochází k prvním sondážním jednání mezi klerikály a sociálními demokraty a tato jednání se zřejmě naplno rozběhnou počátkem ledna, a soudě podle velké politické erudice obou stran, může být ruka v rukávě během několika následujících týdnů.

Podle prvních průzkumů veřejného mínění zprávu o návratu velké koalice v tuto chvíli vítá 40 % Němců. Domnívám se, že podpora tohoto zřejmě nezbytného řešení bude s přibývajícím časem spíše růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu