Paroubek: Současné preference politických stran jsou vcelku bez velkého překvapení

08.09.2016 8:35

Nejpřesnější výzkumná agentura v ČR, TNS Aisa, zveřejnila v neděli průzkum veřejného mínění zpracovaný pro ČT, podle kterého mají politické strany následující volební preference:

Paroubek: Současné preference politických stran jsou vcelku bez velkého překvapení
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Strana

% hlasů

ANO

29,5

ČSSD

18

KSČM

11

ODS

9,5

TOP 09

6,5

KDU – ČSL

5

Současné preference politických stran jsou vcelku bez velkého překvapení. Pokračují v trendu, tak jak je TNS Aisa uváděla v posledních měsících.

Jediné vybočení se týká lidovců, kteří v tuto chvíli podle TNS Aisa balancují kolem 5% propasti. Zdá se, že ve vyhroceném předvolebním sporu ANO versus ČSSD na voliče a volební preference působí jistá nevyhraněnost lidovců, kteří jako by nebyli…

Odstup mezi ANO a ČSSD ve volebních preferencích zůstává zhruba tak stejný jako v předchozích měsících a zdá se, že hnutí ANO není schopno příliš překročit 30% hranici a ČSSD se již dlouhodobě pohybuje kolem 18 % celostátních preferencí.

Tyto proporce sil vyplývající z dosažených preferencí mezi ČSSD a ANO samozřejmě vytvářejí pro ČSSD nepříliš komfortní situaci pro volební výsledek zejména senátních voleb. ČSSD od roku 2008 těžila z toho, že byla nejsilnější, a někdy zdaleka nejsilnější politickou stranou v zemi podle volební podpory. A to ať už reálné ve volbách, nebo podle volebních preferencí.

Nyní tuto prioritu ztratila a do stejné pozice, v jaké byla po léta ona, se dostává - tedy zatím jen v průzkumech veřejného mínění, jejichž je šampiónem - hnutí ANO. Pokud budou za hnutí ANO v senátních volbách v říjnu kandidovat zajímaví a atraktivní kandidáti, lze očekávat, že toto hnutí by se mohlo stát, pokud jde o volby do senátu, nejsilnější politickou stranou.

Pokud jde o krajské volby, zvolna se rozplývá fantaskní představa některých funkcionářů ČSSD, že tato strana může obhájit v krajských volbách 7 – 8 krajských hejtmanů z nynějších dvanácti. Volební výsledek ČSSD v krajských volbách bude velmi pravděpodobně zhruba stejný jako ve volbách komunálních ve velkých městech před dvěma lety a v zatím posledních volbách do evropského parlamentu. Lze tedy očekávat v průměru 13 % – 15 % hlasů s možnými odchylkami v jednotlivých krajích, a to směrem nahoru i dolů. Vítězem krajských voleb se má tedy velkou šanci stát hnutí ANO.

Je však ještě třeba dodat, že volební preference vůbec nezaznamenávají například pozici hnutí Starostů a také nejrůznějších předvolebních aliancí, které před krajskými volbami vytváří KDU-ČSL. Z tohoto hlediska je volební výsledek v krajských volbách stále otevřený.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice