Paroubek: Soudobí obrazoborci

15.05.2016 10:04

Ředitel polského Institutu národní paměti oznámil, že všechny zbývající památníky Sovětské armády na území Polska, které jsou zatím umístěny na veřejných prostranstvích, a nikoli na hřbitovech, budou přemístěny do skanzenu.

Paroubek: Soudobí obrazoborci
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Válečné operace Rudé armády si přitom vyžádaly na území Polska 600 tisíc padlých vojáků v jejích řadách. Zlehčovat podíl Rudé armády na osvobození Polska, a to těsně poté, co si svět připomněl 71. výročí ukončení 2. světové války, souvisí pravděpodobně už s duševní příčetností.

Způsob, kterým ředitel polského Institutu národní paměti zamýšlí „uklízet“ dvě stě v Polsku zbývajících (z někdejších pěti set) památníků padlých vojáků Rudé armády, je neuvěřitelným obrazoborectvím.

Z nenávisti se žít nedá

Nelze pochybovat o zločinnosti Stalinovy imperiální politiky vůči Polsku, ale za to přece běžní sovětští vojáci neodpovídali. Oni osvobozovali polské území od okupace nacistickou armádou, která si vyžádala šest milionů obětí v řadách polského obyvatelstva a polských židů.

Polský národ má možná důvody proto být nedůvěřivý ve vztahu k Rusku. Ty důvody jsou historické a datují se od doby záboru významné části Polska Ruskem, počínaje časy carevny Kateřiny II. v 18 . století.

Ale přenášet tyto věci do dnešních dnů je krajně nevhodné a ničemu to nepomáhá. Z nenávisti se žít nedá…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce