Paroubek: Spekulace o rozhodnutí ČNB

02.04.2017 8:32

Takzvaný měnový závazek ČNB začíná ležet v žaludku mnohem více lidem, nežli to bylo v těch posledních více než 3,5 letech. Na počátku této podivné politiky ČNB, tedy v listopadu 2013, jsem byl vlastně jediný, kdo na tento hloupý postup vedení ČNB útočil. Po pár týdnech se přidal M. Zeman, a to bylo dobře. Ale nikdo z výkonných politiků, počínaje premiérem (B. Sobotka postup ČNB dokonce podpořil a ministr financí Babiš moudře mlčí, aby na jeho slova došlo…), se k tomu vlastně nevyjadřuje, jako kdyby to byla jen věc vedení ČNB.

Paroubek: Spekulace o rozhodnutí ČNB
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vedení ČNB jistě nese za toto rozhodnutí hlavní odpovědnost, ale ve vyspělých západních zemích nemůže být takovéto rozhodnutí centrální banky provedeno bez alespoň základní konzultace s šéfem vlády nebo ministrem financí, a nejlépe s oběma. To se v tomto případě nestalo. A to je špatně.

Český dovoz surovin, včetně energetických surovin, byl zbytečně o nějakých 8-10 %, a dnes ještě o více, dražší, nežli by musel být. Zvýšená cena surovin, včetně potravinářských komodit, průmyslových kovů a energetických surovin se potom promítá do finální ceny z Česka vyváženého zboží. Není to tedy tak, že intervence ČNB jsou jednoznačně výhodné pro vývozce. Protože po zvýšení cen surovin v důsledku nákupu za ke koruně silnější euro i dolar, si výrobci musí započítat zvýšené náklady za dovoz surovin do svých výrobních nákladů. A vývozci musí pracovat s vyšší nákupní cenou zboží nakupovaného od výrobců.

Celé opatření v zásadě také bránilo rychlejšímu uplatňování dovozu těch nejprogresivnějších výrobních technologií, strojů a zařízení že zahraničí. Ve svých důsledcích tedy toto opatření ČNB bránilo provedení skutečné technologické revoluce a robotizace v českém průmyslu. A to je smutné a to by vládu mělo zajímat v první řadě. Právě vláda je totiž odpovědná za hospodářský vývoj a progresivní nárůst příjmů obyvatelstva. Ovšem vládu jako kdyby to nezajímalo, jakoby se ztotožňovala s lobby některých vývozců a jako kdyby jí neležel na srdci zájem převážné části českých občanů. Nyní se snad konečně blíží okamžik, kdy vedení ČNB skoncuje s hloupým měnovým závazkem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

ČNB na celé akci za tři a půl roku vyházela, téměř dva biliony korun. Tedy, jinak řečeno, realizace měnového závazku, to znamená nákup eur, směřující k udržení kurzu koruny a eura v poměru 27:1, stál zatím daňové poplatníky dva biliony korun. A co bude dál?

Protože v oběhu jsou dva biliony korun, které byly vytištěny v podstatě na pokrytí této potřeby vedení ČNB, nastane po ukončení intervencí silné kolísání kurzu koruny k euru i dolaru. A toto kolísáním kurzu vývozcům vůbec nezávidím. Jak se proti kurzovém riziku zajistí v situaci, kdy kurz divoce skáče nahoru a dolů? To pro vývozce není zrovna příjemná vyhlídka...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…