Paroubek: Spojenci Zeman a Babiš

02.11.2017 8:37

Včerejší setkání v Lánech mezi prezidentem Zemanem a předsedou hnutí ANO A. Babišem proběhlo v duchu vzájemného porozumění, pokud mám použít trošku obnošeného slovníku z dob bývalého režimu…

Paroubek: Spojenci Zeman a Babiš
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

Prezident se pohyboval tak trochu na tenkém ledě, byť se odvolával na praxi zavedenou V. Havlem. Je pravdou, že to byl jako první prezident Havel, který po vánocích v roce 2007 pověřil tehdejšího předsedu lidovců Luxe jednáními o budoucí vládě, aby zanedlouho vznikla úřednická vláda vláda J. Tošovského. Totéž pověření k jednání získal od prezidenta Havla po vítězných volbách v roce 1998 také M. Zeman. Levice tehdy neměla ve sněmovně většinu (komunisté a ČSSD měli celkem 98 mandátů) a pravice nebyla schopna spolu po „sarajevském atentátu“ vůbec komunikovat. Důvody tedy byly specifické a jistota, že M. Zeman sestaví vládu, byla v době jeho pověření z říše snů. M. Zeman díky dohodě s Klausem proměnil tento sen v realitu. Nyní pan prezident dva a půl měsíce před prezidentskou volbou vsadil vše na politické spojenectví s A. Babišem.

Babiš, řekněme během týdne, ohlásí, že je schopen předložit prezidentovi seznam ministrů své nové vlády a prezident plně souhlasí se jeho myšlenkou na menšinovou vládu, kterou by představovaly politické špičky hnutí ANO, doplněné o několik odborníků.

Nemusíme si zastírat, že Babišovi jde především o to rychle se dostat na ministerstvo vnitra… Celá politická elita země očekává, zda a kdy předá evropský orgán boje proti korupci OLAF svou zprávu o Čapím hnízdě. Čeká se, kdy toto zprávu OLAF vydá, kdy ji předá do ČR a kdy bude vydána. A také na to, jak závažná bude.

V tuto chvíli o tom nemá smysl spekulovat. Pokud OLAF udělá závažná negativní zjištění, může na to A. Babiš reagovat jediným způsobem. A to tím, že umožní při druhém pokusu o sestavení vlády, aby v čele vlády stanul jiný reprezentant hnutí ANO než on.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pokud by byla Babišova menšinová vláda shozena ve Sněmovně dvakrát, nebo dokonce třikrát, poté, co A. Babiše pověří sestavením vlády předseda Sněmovny Vondráček z hnutí ANO, nedalo by se to už, marketingově uhrát. A pokud by v takovém případě byly do poloviny příštího roku vyvolány mimořádné volby, hnutí ANO by nejspíš zaznamenalo vážné ztráty.

První pokus A. Babiše o sestavení vlády musíme nicméně brát tak, jak to říká pan prezident. Jako fait accompli, tedy hotovou věc. Ještě před Vánoci bude vládě hnutí ANO vyslovena nedůvěra a vláda bez důvěry a v demisi bude vládnout zemi vlastně do chvíle ukončení prezidentských voleb, tedy, pokud beru také inauguraci prezidenta, někdy do začátku března. A pak se otevře možnost sestavení koaliční vlády, která může uklidnit poměry a překlenout současné nejisté období.

Předseda hnutí ANO i prezident Zeman by si měli uvědomit, že si tak trochu zahrávají s ohněm. Ohlasy v zemích EU, tedy v médiích těchto zemí (aniž by se zatím vyjadřoval významněji někdo z politických elit) k výsledkům sněmovních voleb v Česku, jsou velmi nepříznivé. Titulky předních evropských deníků hovořily o vítězství oligarchy, o významem posílení xenofobních populistů (Okamura) a také o možném vlivu komunistů na vládu.

Pokud by snad došlo k vyjádření důvěry Babišově menšinové vládě v prvním kole díky hlasům komunistů a xenofobních populistů, byl by to pro EU vážný signál. A vlastně horší signál, než jaký vysílají maďarská či polská vláda. Přitom nepochybuji o tom, že Babiš by se choval jinak, mnohem realističtěji a praktičtěji, nežli Orbán či Kaczynski. Ale získat důvěru politických elit v EU by vůbec nebylo snadné. A mávat nad tímto přezíravě rukou, to by byla velká chyba. Pokud jsme tedy už jednou členy tohoto spojenectví a chceme plně konzumovat všechny možné benefity z toho plynoucí…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie