Paroubek: Spolupráce Ruska a Západu v Sýrii je nezbytná

16.10.2015 13:40

Izraelský premiér Netanjahu projevil v průběhu posledních let pozoruhodnou naivitu. V situaci, kdy se sousední Sýrie ponořila do vnitřního ozbrojeného konfliktu, v němž stále větší roli hrají islamisté útočící na sekulární syrský režim B. Asada, se mylně domníval, že Izrael zůstane mimo. Mimo jakékoli nebezpečné hry…

Paroubek: Spolupráce Ruska a Západu v Sýrii je nezbytná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nerušeně tak dál pokračoval s politikou výstavby izraelských osad na západním břehu Jordánu a ve změnách demografické mapy východního Jeruzaléma v neprospěch arabského obyvatelstva a k posílení pozic Izraelců. Spolupracoval s islamistickou organizaci an-Nusrá, tedy syrskou odbočkou Al-Kajdy, a dnes je i Izrael na hranici, kde může dojít ještě k něčemu horšímu než je intifáda. Prostě, dnešní útoky arabských ozbrojenců (je-li tak možné nazvat individuální útočníky s noži) jsou důsledkem toho, že se „něco“ změnilo v okolí Izraele, tedy především v Sýrii.

Poslední vyjádření premiéra Netanjahua o usekaných rukou na adresu útočících Palestinců jsou vyjádřeními politického vůdce, který potřebuje psychiatrické léčení a u kterého není jisté, zda může svou zemi a svůj národ provést vážnou krizí, na jejímž prahu stojí. Rozumný vůdce kombinuje sílu s umírněností.

Nicméně i Netanjahu udělal při své návštěvě Ruska a jednání s prezidentem Putinem velmi realistické rozhodnutí. Tito dva se de facto dohodli na koordinaci svých aktivit ve vztahu k Islámskému státu a jiným teroristům v sousední Sýrii.

To znamená, že Izrael bude v neutralitě vůči Asadově vládě. To je jistě rozumné a morálně plně obhajitelné rozhodnutí. I Izrael bude přece potřebovat mír v Sýrii k tomu, aby sám žil v míru. Ze všeho nejméně potřebuje na svých hranicích – tedy na Golanech či v Gaze – bojovníky Islámského státu.

Premiér Sobotka se velmi správně vyjádřil, že je potřeba v Sýrii koordinace akcí Ruska a Západu vůči Islámskému státu, který představuje momentálně největší nebezpečí pro vývoj na Středním východě. V důsledku krize v Sýrii se daly do pohybu statisíce uprchlíků a kromě čtyř milionů syrských obyvatel pobývajících v utečeneckých táborech v Turecku, Jordánsku a Libanonu, ještě dalších devět milionů Syřanů, ztratilo své obydlí a uchýlilo se do západní části země pod ochranu armády prezidenta Asada. Také tito lidé by se v případě pádu režimu B. Asada velmi pravděpodobně daly do pohybu přes syrské hranice, aby se vyhnuly vládě Islámského státu.

Politici Západu by měli přestat fantazírovat o „umírněné opozici“ v Sýrii, a pokud nějaká alespoň v exilu existuje, tak ji zapojit do politického dialogu s vládou B. Asada l hledání mírového řešení. Spojené státy by měly přestat s dodávkami protitankových raket islamistickým bojovníkům, jak to předvedli v předchozích dnech, a měly by s povděkem vzít na vědomí akci Rusů a jejich letecké údery proti Islámskému sátu. Ať tak či onak, pokud Západ bude házet Rusku klacky pod nohy a pokud nezefektivní své letecké operace jak v Sýrii, tak zejména v Iráku, tak to bude znamenat, že se otevírají dveře k ukutí silné politické osy Teherán – Bagdád – Damašek, s podporou Rusů, která perspektivně zájmy Západu příliš respektovat nebude.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce