Paroubek: Stabilizace italského bankovního sektoru?

24.12.2016 8:35

Italská vláda podle očekávání rozhodla, o vytvoření fondu na poskytnutí pomoci italským bankám, které se dostanou do těžko řešitelných finančních problémů. Tento fond bude pro začátek obsahovat dvacet miliard eur.

Paroubek: Stabilizace italského bankovního sektoru?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Významnou část z této sumy získá banka Monte de Paschi di Siena, která má problémy největší. Zdá se, že to je přesně ten pozitivní okamžik, na který finanční trhy a bankovní svět čekají.

Z USA mezi tím přišla zpráva, že se Deutsche Bank dohodla s ministerstvem spravedlnosti USA na zaplacení sankční pokuty a dalších plateb za neoprávněné manipulace s hypotékami v době bankovní krize na nemalé částce 7,2 miliardy dolarů.

Je to ovšem částka, která zhruba odpovídá rezervám, které si Deutsche Bank pro tento účel vytvořila a je na zhruba polovině úrovně pokuty, kterou původně stanovilo americké ministerstvo spravedlnosti. Akcie Deutsche Bank po této zprávě vyletěly nahoru a ceny akcií bank budou zcela nepochybně v nejbližších dnech ovlivněny i pozitivními zprávami z Itálie o finanční pomoci bankovnímu sektoru připravené ze strany vlády.

Je třeba podotknout, že podobné problémy jako Deutsche Bank musí s americkým ministerstvem spravedlnosti řešit také čelná bankovní skupina z Británie, Barclays, a také největší švýcarská banka Credit Suisse. U té se očekává, že takto banka na pokutách a v dalších výdajích zaplatí 5,3 miliardy amerických dolarů.

Zdá se, že zprávy z posledních dvou dnů jsou pro evropský a světový bankovní sektor vcelku příznivé. Nelze je však přeceňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…