Paroubek: Státní bankrot Ukrajiny je za dveřmi

23.05.2015 6:31

Ukrajinský parlament v těchto dnech přijal zákon, který umožňuje pozastavit platby zahraničním věřitelům. Přijetí tohoto zákona nekomentuje žádný z předních evropských deníků, a dokonce ani ty, které se zaměřují na ekonomickou problematiku.

Paroubek: Státní bankrot Ukrajiny je za dveřmi
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Ukrajina se tímto zákonem připravuje na pozastavení plateb svých závazků zahraničním investorům, a to bez ohledu na své mezinárodní závazky a na smluvní dokumentaci, která je v případě prodeje a koupě zahraničních cenných papírů obvyklá.

Připomínám, že obvyklou doložkou u všech těchto smluv bývá ustanovení o cross defaultu. Tedy ustanovení, které říká, že pokud nebude splacen jeden závazek, který stát má, mohou ostatní věřitelé najednou požadovat splnění všech svých závazků.

Chápu, že se při současném jednání o Východním partnerství, které je plné útoků na Rusko a V. Putina, nehodí o těchto věcech hovořit. Je to jako mluvit o provaze v domě oběšencově. Ale je nutné se touto problematikou státního bankrotu Ukrajiny za dveřmi vážně zabývat.

Pokud by ještě dnes někdo z evropských politiků dával Ukrajině sliby o jejím brzkém členství v EU (tedy v nejbližších 20–25 letech), byl by to buď hlupák zcela ignorující ekonomická fakta, anebo notorický lhář.

Zajímavé by bylo znát strukturu závazků Ukrajiny, resp. to, kdo jsou její věřitelé. Ti nyní jistě velmi pozorně sledují vyjádření ukrajinské ministryně financí a dalších činitelů o tom, že Ukrajina bude požadovat odpouštění dluhů…

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.