Paroubek: Stávka zaměstnanců dolů OKD je výzvou pro Bakalu i novou vládu

12.11.2013 10:00

Výsledek referenda zaměstnanců dolů na Karvinsku a v dole Paskov o zahájení stávky je jednoznačný. Pokud se 90 % hlasujících horníků rozhodlo pro zahájení stávky, je to velice silný signál pro majitele dolů, zj. uhlobarona Bakalu, aby situaci začali konečně řešit.

Paroubek: Stávka zaměstnanců dolů OKD je výzvou pro Bakalu i novou vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podnikatel Bakala se dostal za „hubičku“ k obrovskému majetku OKD. Snažil jsem se, poté co jsem přišel do vysoké politiky v dubnu 2005, odstranit zejména nejistotu 44 000 nájemníků bytů OKD a napravit tak předchozí chyby mých někdejších spolustraníků z ČSSD z doby privatizace OKD.

Částku ve výši 41 miliard korun Bakala z OKD vytahal prodejem akcií. Ze zisků pak získal dalších 17 miliard korun. Celkově tedy zhruba 58 miliard korun.

Nevidím na základě těchto čísel jinou cestu, než aby se Zdeněk Bakala a jeho firmy podílely na řešení vzniklé situace.

Bakala mimo jiné i z peněz, které vydělal díky práci horníků OKD, věnoval velké finanční dary pravicovým stranám: ODS dal 15 mil. Kč, TOP 09 7,5 mil. Kč a Věcem veřejným (!) 6 milionů. Tyto strany přitom pro řešení strukturálních problémů v Moravskoslezkém kraji ani v dalších krajích ČR neudělali vůbec nic. Nepřímo tak i Bakala, opakovaně, nese svou odpovědnost. 

Ať sáhne Bakala do svých finančních rezerv a hraje s lidmi férovou hru. Horníci mají ve svém boji s Bakalou plnou podporu strany LEV 21.

Očekávám vedle toho, že i vznikající středolevicová vláda bude problémy strukturálně problematických regionů, jako jsou Moravskoslezský a Ústecký kraj řešit. Nikoli ale krátkodobě. Je třeba nastolit udržitelnou strategii rozvoje těchto oblastí a zejména se soustředit na efektivní, cílené a transparentní čerpání evropských dotací.

Moravskoslezský kraj patří dlouhodobě ke dvěma krajům s nejvyšší nezaměstnaností v ČR. Pokud bychom k nezaměstnaným, kteří jsou ve statistikách Úřadů práce, připočetli i dlouhodobě nezaměstnané mimo jejich evidenci a dále důchodce, kteří by chtěli pracovat a nemají práci, je bez práce nejméně pětina práceschopných občanů Moravskoslezského kraje. Tedy každý pátý.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…