Paroubek: Strategická iniciativa marketingu Andreje Babiše

01.06.2015 19:41

Prezident Zeman v deníku Právo v minulém týdnu uvedl argumenty pro to, aby České republika přijala euro. Ocenil jsem jeho politickou odvahu otevřít toto téma, jež mu u jeho voličů a také u většiny občanů ČR může nadělat více škody než užitku.

Paroubek: Strategická iniciativa marketingu Andreje Babiše
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Počítal jsem ale s tím, že „viditelná“ schůzka v Lánech bude mít vyústění v jednotném vyjádření, které dá tón celospolečenské diskusi.

Prezidentova iniciativa se tak jistě mohla stát základem pro celospolečenskou diskusi. Marketingové hodnoty tématu si ale všimli také marketingoví odborníci A. Babiše, a tak A. Babiš po nedělní schůzce s prezidentem prohlásil, že by chtěl ohledně přijetí eura uspořádat „nezávazné referendum“. To by proběhlo zároveň s parlamentními volbami. Otázky měnového charakteru jsou pro stát ovšem natolik závažné, že by se neměly stát předmětem marketingových triků.

Proti přijetí eura je nyní podle nedávného průzkumu společnosti CVVM 69 % občanů ČR a podle průzkumu společnosti Eurobarometr jsou občané ČR k euru vůbec nejskeptičtější ze všech zemí EU, které se zavázaly euro přijmout, ale zatím tak neučinily.

Všichni účastníci schůzky měli veřejnosti unisono říci, že dělají vše proto, aby ji přesvědčili o výhodách přijetí eura pro stát i pro většinu občanů.

Ovšem tak, jak celou věc nyní postavil A. Babiš, se z přijetí eura stane výsostně politická otázka i v rámci vládní koalice. Babiš chce vysát voličský elektorát ODS a současně oslabit ČSSD o její euroskeptické voliče.

To mu ve volbách nepochybně přinese krátkodobý prospěch, ale republiku nepřijetí eura v dlouhodobém horizontu oslabí a odtlačí ji na periferii EU, kde se sejde s ekonomicky nejslabšími státy EU, Rumunskem, Bulharskem a nejspíše i Řeckem.

Jde již o druhou otázku v krátké době, kterou vláda řeší – tentokrát tím, že si jeden ze dvou velkých subjektů ve vládě otevírá cestu k euroskeptickému řešení – která pravděpodobně v delším časovém horizontu povede k retardaci české ekonomiky.

Tou první otázkou je odpověď na leitmotiv aktualizované státní energetické koncepce, kterým má být jaderná energie čímž jde ČR v takto zásadní otázce, vědomě či nevědomě, proti hlavnímu proudu EU.

Pokud to shrnu, je to tak, že v důsledku nejspíše podstatně dražší elektřiny u nás se český průmysl po eventuální dostavbě čtyř jaderných bloků dostane do velkých problémů se svou konkurenceschopností. Vysoké ceny elektřiny tak negativně ovlivní i životní úroveň lidí…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.