Paroubek: Strážce čistoty práva selhal

23.08.2017 15:24

V prázdninovém období je asi druhým největším skandálem monumentálních rozměrů hned po vyžádání Babiše a Faltýnka policií k trestnímu stíhání, vyjádření ministra spravedlnosti na jejich podporu. Ministr Pelikán již několikrát v nedávné minulosti přesvědčil o tom, že nemá příliš velký smysl pro realitu a právní vědomí, které by odpovídalo jeho funkci hlavního strážce spravedlnosti.

Paroubek: Strážce čistoty práva selhal
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Ministr spravedlnosti Pelikán poskytl v minulých dnech rozhovor časopisu Respekt, v němž vyjádřil své názory na policejní postup související s pravděpodobnou přípravou obvinění Babiše a Faltýnka z vážného trestného činu zneužití evropské dotace. Ministr Pelikán nyní mlží, že prý jeho názory, které poskytl Respektu, byly jen jeho privátními názory a nikoliv názory ministra. Je to jakási ministerská schizofrenie a pan ministr by nám měl říct, kdy je vlastně ministrem a kdy je jenom panem Pelikánem, soukromou osobou. Abychom věděli, kdy jej brát vážně a kdy říká jen své soukromé názory. Prostě takový přístup je absurdní.

Ministr po dobu výkonu své funkce nemá žádné soukromé názory. Respektive nemá své soukromé názory říkat na veřejnosti. Možná v okruhu svých věrných přátel ano, tedy jen tam, kde nehrozí indiskrece. Ale v případě, že se jedná o veřejný projev a tím poskytnutí rozhovoru pro časopis s čtenářskou obcí několika desítek tisíc občanů, veřejným projevem je, se musí krotit. Pokud ministr spravedlnosti řekne, že se jedná v případě vyžádání sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, o účelový předvolební útok, je to přímý útok na nezávislost policie. A to útok bez jakýchkoliv důkazů.

To, že se to hnutí ANO momentálně nehodí, je zřejmé. Ale rameno spravedlnosti nemůže přeci dopadnout až tehdy, až se to podezřelým z vážného trestného činu hodí. Taková situace by nemusela nastat nikdy. Zkrátka, ministr spravedlnosti by po takovémuto úletu, byť je pouhé dva měsíce do voleb, měl neprodleně odejít ze své funkce. A pokud neodejde sám, měl by ho odvolat premiér. Bez ohledu na to, že to způsobí další vládní krizi. Prostě morálka a spravedlnost jsou nedělitelné. Není je možné uplatňovat až tehdy, až na ně dojde řada a čas.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…