Paroubek: Švýcarská centrální banka zvolila opačnou terapii než ČNB

19.01.2015 19:29

Švýcarská centrální banka se v minulém týdnu rozhodla, že skončí s držením kurzu 1,2 franku za euro a přistoupila ke skokovému posílení švýcarské měny. Přitom je zřejmé, že švýcarská ekonomika má naprosto stejné problémy s deflací, které trápí také českou ekonomiku.

Paroubek: Švýcarská centrální banka zvolila opačnou terapii než ČNB
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bankéři švýcarské centrální banky se tak rozhodli pro naprosto opačnou terapii než ČNB v listopadu 2013. Nikoli tedy pro devalvaci měny, ale pro skokové navýšení její hodnoty.

Bankéře ČNB z tohoto postupu jistě obcházejí mrákoty a české ekonomické beletristy zrovna tak. Švýcaři si prostě jdou za svým národním zájmem a v bankovnictví chyby nedělají.

M. Zeman v minulém týdnu velmi správně upozornil vedení ČNB na to, že by si nemělo hrát na „demiurga“ české ekonomiky a že by ČNB měla „pokud možno okamžitě“ zastavit intervence proti české koruně. Prezident si jistě nemyslí, že centrální banka po jeho slovech opustí současné intervence. Šlo mu o spíše to, aby finanční trhy a česká veřejnost, včetně podnikatelské, dostaly signál, že centrální banka při únorové schůzi Bankovní rady nepřistoupí k dalšímu blouznivému kroku – k nové devalvaci české měny.

V tomto směru skutečně „obdivuji“ nervy premiéra Sobotky a ministra financí Babiše, kteří k tomuto velkému problému české ekonomiky absolutně mlčí. Je to pro mě naprosto nepochopitelné.  Podobně jako fakt, že ještě dnes se najdou ekonomičtí beletristé (vesměs ti samí, kteří v nedávné minulosti podporovali a chválili Kalouskovu politiku stagnace ekonomiky), kteří prezidenta Zemana kritizují za to, že se vyjádřil k chybným intervenčním krokům ČNB. Věřím, že tito beletristé jsou ve svém zaujetí pro „nezávislost“ ČNB zcela nezištní. Jsou jenom hloupí.

Vytvářet z centrálních bank posvátné krávy, to je něco, co se nedělá v žádné skutečně demokratické zemi.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…