Paroubek: Těžké ztráty sociální demokracie

26.11.2015 9:07

V nedávné době měla sociální demokracie v republice především dvě významné politické a volební bašty, a to nejen v celostátní, ale také v regionální a komunální politice. Byl to Moravskoslezský a Ústecký kraj.

Paroubek: Těžké ztráty sociální demokracie
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Po řádění kliky Vaňhová – Kouda – Fišera – Houska a spol. se zcela rozložila pozice ČSSD v Ústeckém kraji a podle posledních průzkumů má ČSSD v tomto kraji cca 12 % hlasů.

V Moravskoslezském kraji, kde po tři volební období měla sociální demokracie v čele Ostravy svého primátora (a v radě města byli její reprezentanti od roku 1990), členové rady za ČSSD právě vypadli z městské rady a byli nahrazeni představiteli hnutí Ostravak. Samozřejmě, že do jisté míry je to odpovědnost místních funkcionářů ČSSD z Moravskoslezského kraje, ale výsledek komunálních voleb v Ostravě před rokem se zformoval i díky naprostému nezájmu vedení ČSSD, a jmenovitě předsedy ČSSD Sobotky, o vývoj v tomto městě. Nechat uvnitř ČSSD padnout úspěšného primátora Kajnara (ve volbách s vlastní kandidátkou získal téměř 5 %) bylo nebetyčnou chybou, stejně tak jako to, že se ČSSD v Ostravě nezbavila lidí, kteří byli dokonce policií a státním zastupitelstvím obviněni z trestného činu.

Pokud budou představitelé ČSSD vytěsněni ještě z pražské městské rady, bude to skutečný politický debakl, protože ČSSD nebude větší měrou ovlivňovat politický život ve třech největších městech republiky. V Praze, Brně a v Ostravě. Tedy ve městech, kde měla po léta slušné politické pozice, v Brně a Ostravě dokonce dlouhá léta primátory.

Vyhnání zástupců ČSSD z ostravské městské rady je další neblahou předzvěstí výsledků této strany v krajských volbách za rok…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…