Paroubek: Trumpova daňová reforma

30.04.2017 13:17

Zejména americké finanční trhy v předchozích několika týdnech, po krátkém poklesu, vyběhly neuvěřitelným způsobem nahoru. Došlo tedy ke zvýšení cen naprosté většiny amerických akcií.

Paroubek: Trumpova daňová reforma
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Americké finanční trhy tedy s pozitivním naladěním očekávaly informace o daňové reformě, kterou přislíbil před americkými prezidentskými volbami současný prezident Trump, který nyní se slíbenou reformou skutečně přichází a postupně předloží své návrhy Kongresu.

Podle jeho záměrů, které zveřejnili jeho poradci a které komentoval také americký ministr financí Steven Mnuchin, dojde k podstatné změně firemní daně z příjmů, která poklesne z 35 % na 15 %. A méně by měli být podle návrhu zdaňováni i jednotlivci, kteří by měli nově odvádět v dani z příjmu podle sazby 35 % místo stávajících 39,6 %.

Americký státní rozpočet tak sice podle odhadů analytiků přijde o obrovské částky peněz, ale podle autorů reformy bude tento pokles ve výběru příjmů státu nahrazen celkovým oživením podnikatelských aktivit a přílivem investičního kapitálu ze zahraničí, a následně tedy ekonomickým růstem Spojených států. A z toho plynoucím růstem daňových příjmů.

Největší zásah do daňového systému za několik desetiletí

Investovaný kapitál bude perspektivně rovněž generovat velké zisky firem (Trump plánuje umožnit firmám, aby mohly přesouvat své zisky ze zahraničí do USA za méně než současných 35 % sazby, výši nové sazby pro repatriaci zisků však Trump zatím nezveřejnil) a tím také velké příjmy státního rozpočtu.

Trumpova reforma daní, pokud projde Kongresem, je zřejmě největším zásahem do daňového systému USA za několik posledních desetiletí.

Než nad Trumpovými daňovými návrhy uděláme definitivní závěr, je třeba je důkladně posoudit. Každopádně se zdá, že americká ekonomika v tuto chvíli čeká ještě na další impulzy, a to impulzy v podobě prezidentova plánu rozvoje americké infrastruktury. Jinak řečeno, pokud D. Trump představí svůj plán veřejných investic na obnovu stávající infrastruktury a výstavbu nové infrastruktury, tedy dálničních, silničních a železničních sítí a podobně, bude to dalším impulzem vedoucím k oživení amerického i světového hospodářství. Je pak samozřejmě otázkou, jak by Trumpovy návrhy reálně fungovaly, a jak na ně budou trhy reagovat po jejich skutečném uplatnění…Nejspíš opět růstem.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …