Paroubek: Tvoří se nový ekonomický pořádek

26.07.2014 13:11

Západ si chce nadále udržet svou hospodářskou prioritu. Je to ale stále složitější a vývoj jde nezadržitelně proti této představě.

Paroubek: Tvoří se nový ekonomický pořádek
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

USA se na tvorbě světového HDP podílejí zhruba jednou pětinou. Jejich ekonomika zaznamenala v prvním čtvrtletí tohoto roku propad o 2,9 %. Je otázka, jak se bude vyvíjet ve druhém čtvrtletí a v celém roce 2014. Spojené státy při tom mají dlouhodobě nezanedbatelné fiskální problémy. Nedávné doby, kdy byl svět po rozpadu sovětského impéria unipolární a Spojené státy dominovaly, jsou pryč.

Obamův „pacifismus“, jak to charakterizují někteří čeští ultrapravicoví novináři (Marjanovič, MfD), jeho malá ochota zasáhnout vojensky tu v Sýrii anebo před pár týdny v Iráku, hroutícím se pod údery militantních islamistů, je spíše důsledkem omezenějších ekonomických možností USA ve srovnání s nedávnou i dávnější minulostí.

Ve světové politice neexistuje vakuum dlouhou dobu. Zdá se, že do vakua, které se ve světě vytvořilo zeslabením vlivu USA, se zvolna dostávají jiní. V prvé řadě země BRICS, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína a jižní Afrika.

Jedním z nejvýznamnějších nástrojů zemí BRICS, jak uplatňovat svůj vliv ve světě, je vytvoření vlastní banky, tedy finanční instituce, která může v rozvojovém světě financovat ohromné počty projektů, jež přispějí k nezanedbatelnému rozvoji v řadě zemí světa. A samozřejmě bude tato banka významnou konkurencí MMF a Světové banky. Nemá smysl si nalhávat, že vliv těchto institucí Západu na rozvojový svět se díky tomu dříve či později výrazně nesníží. Aby banka BRICS mohla vzniknout, upíší jednotlivé země BRICS formou garancí po deseti miliardách amerických dolarů každá, souhrnně tedy 50 miliard amerických dolarů. Na počátku napumpuje každá země po dvou miliardách dolarů.

Banka BRICS bude mít ohromné finanční rezervy. Na jejich výši se jednotlivé země podílely podle své síly a ekonomických možností. Čína: 41 miliard dolarů, Rusko, Indie a Brazílie po 18 miliardách dolarů a jižní Afrika 5 miliard dolarů.

Země BRICS se na tvorbě světového HDP podílejí 28,5 %, zatímco USA 19,2 % a Velká Británie společně s Francií, Německem a Itálií 13, 3 %. A je třeba dodat, že podíl zemí BRICS na světovém hospodářství se bude dále zvyšovat, a naopak podíl zemí Západu, včetně USA, se bude snižovat.

Založením své banky, ve které chtějí státy BRICS uplatňovat rovným dílem, vytvořily tyto země významný nástroj ke globální soutěži se Západem, tedy s USA a EU.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…