Paroubek: Ukrajina není schopná splácet svůj dluh v zahraniční měně

14.04.2015 4:31

Již od vypuknutí tzv. ukrajinské krize upozorňuji, že k tomu, aby se Ukrajina dostala z hrozby státního bankrotu, potřebuje zhruba 250–300 miliard dolarů.

Paroubek: Ukrajina není schopná splácet svůj dluh v zahraniční měně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Tyto peníze jí pochopitelně nikdo nedá a ani dát nemůže, a tak nyní přichází očekávatelná zpráva o tom, že agentura S&P srazila rating Ukrajiny ještě hlouběji do podřadného pásma, neboť se domnívá, že Ukrajina nebude schopná splácet svůj dluh v zahraniční měně. Tato agentura zároveň varovala, že rating může ještě snížit.

V období vlády prezidenta Janukovyče se výše devizových rezerv odhadovala na cca 20 miliard korun, dnes se odhaduje ani ne na čtvrtinu této částky. Ukrajinské finance jsou v mnohem horším stavu než řecké.

Proti tzv. separatistům nebojuje ani tak ukrajinská armáda, protože dezertérů bylo téměř více než bojovníků, ale soukromé hlavně armády ukrajinských oligarchů, tedy těch lidí, kteří rozkradli ukrajinské peníze a nyní se těší, že budou moci krást i nějaké další… Představa o připojení Ukrajiny v dohledné době jedné generace k EU by měla být každého alespoň trochu odpovědného evropského politika noční můrou.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…