Paroubek: Ukrajina od EU získá 2 miliardy eur

28.01.2015 19:08

Ministr financí A. Babiš, jak se zdá, podpořil na setkání ministrů financí zemí Evropské unie návrh na poskytnutí subsidií pro Ukrajinu, a to ve výši 2 miliardy eur.

Paroubek: Ukrajina od EU získá 2 miliardy eur
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zajímalo by mě, jaká kritéria související s rozvojem svých demokratických institucí musí Ukrajina naplnit, aby jí byla poskytnuta tato finanční výpomoc. Zda alespoň nějaká kritéria, nebo vůbec žádná…

Při rozsahu problémů státního rozpočtu Ukrajiny jsou navíc 2 miliardy eur pouhou kapku v moři. Odborné odhady hovoří o tom, že k tomu, aby se Ukrajina dostala z hrozby státního bankrotu, potřebuje zhruba 250 – 300 miliard eur. Další stovky miliard jsou potřeba k vybudování funkční moderní infrastruktury a alespoň k částečné modernizaci ukrajinského průmyslu. Nemluvě o odstraňování následků občanské války na východě země.

Je zajímavé, že český ministr financí Babiš souhlasil s vyhozením 2 miliard eur z peněz evropských poplatníků do koše, což peníze pro Ukrajinu v této chvíli skutečně jsou, ale při tom nesouhlasí například s vyplácením zálohového výživného pro české neúplné rodiny. To by v běžném roce zatížilo státní rozpočet zhruba 50 miliony korun, část těchto výdajů by byla zpětně vymahatelná, a hlavně zálohové výživné pomohlo jedné z příjmově nejohroženějších skupin českých obyvatel: rodičům samoživitelům a jejich dětem. O vymahatelnosti, a už vůbec o pomoci těm nejpotřebnějším, nelze v případě dvoumiliardové půjčky Ukrajině hovořit.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…