Paroubek: Ukrajinizace české politiky na pokračování?

31.12.2016 18:50

Poznal jsem pana Sehnala jako velmi slušného a rozumného člověka. Proto mě vcelku překvapilo, že se vedení vlastně celé jeho podnikatelské skupiny jaksi transformovalo do, jak jsem snad správně pochopil, zatím přípravného výboru obnovené Občanské demokratické aliance.

Paroubek: Ukrajinizace české politiky na pokračování?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Chtěl bych panu Sehnalovi přátelsky poradit, že oživovat projekt, jehož značka je naprosto nenávratně poničena (což jsem zažil osobně s jinak mně mimořádně sympatickou značkou národních socialistů), je prakticky nemožné.

Pan Sehnal má sice k dispozici peníze v dostatečné míře, tedy určitě v řádech desítek nebo stovek milionů korun, ale ani to v případě strany, která má zcela vyhaslý branding nejspíš nepomůže.

A.Babiše ostatně vybudování vlastního politického hnutí stálo, pokud započteme zcela nezbytnou koupi mediálního domu MAFRA, možná 5 – 6 miliard korun. A za tři roky svých velkých investic do politiky přitom A. Babiš ještě žádné volby nevyhrál přesvědčivě. Je spíše šampionem průzkumů veřejného mínění, které až na TNS Aisa, Median a snad i SANEP nemají v naší zemi ze známých důvodů velkou vypovídací schopnost.

Není ale důležité, zda pan Sehnal politicky uspěje, či nikoli. Podnikatelsky je mimořádně úspěšným člověkem. Důležité je něco jiného. Je to už čtvrtý člověk s dlouhými penězi, který se v České republice chce pustit do vysoké politiky. Po příkladu A. Babiše to učinil již pan Valenta, pan Dospiva s Realisty, a nyní tedy pan Sehnal. Ještě chybí někdo v levém středu a na levici, které A. Babiš se svým projektem tak úplně nevykrývá. A kruh by se uzavřel.

Řekněme si ale otevřeně, že pokud se česká politika stane doménou mužů vlastnících velké peníze, je veta po ideálech, po programech, po náznacích idealismu (mluvit v české politice o idealismu je dnes přitom opravdu velmi obtížné). A ani jeden z těchto lidí nedokáže oddělit své osobní zájmy, tedy zájmy podnikatelské, od zájmů politických. Tak nebo onak bude muset své podnikatelské zájmy preferovat.

Neumím si představit, že by někdo z těchto multimiliardářů v politice dával přednost zájmům své země před zájmy své firmy či firem. Tu nejslušnější možnost ještě vidím v tom, pokud bude takový člověk tyto své osobní zájmy držet v rovnováze s těmi politickými........

Pokud bude Česko v tomto trendu vytlačování tradičních politických stran pokračovat – i díky neschopnosti těchto stran vypořádat se s novými „vetřelci“ – bude republika nutně směřovat k ukrajinizaci politického života. A jak ta ukrajinizace vypadá? No, podívejme se na Ukrajinu, tam to uvidíte.

V pozadí každé ze stran na Ukrajině je někdo s velkými penězi a jeho zájmy určují legislativu i výkon exekutivy. Vsadil bych se, skoro o co chcete, že D. Trump z ukrajinského dobrodružství, které Amerika zinscenovala, aby tuto zemi dostala ze sféry ruského vlivu, vycouvá. Ekonomické a politické elity země nejsou na Ukrajině schopné provést žádoucí politické a ekonomické reformy. Nemají vlastně zájem provést žádné reformy. Mají zájem jen dostat se k dalším penězům, když ty vlastní, ukrajinské a zčásti i ruské, rozkradly.

Zdá se, že pod vlivem realistického pohledu D. Turmpa na Ukrajinu změní svůj pohled na tuto zemi také EU. Peníze, které by mohla do černé díry ukrajinské politiky EU sypat bez jakéhokoliv efektu by proměny této země v moderní demokratický stát s fungující ekonomikou stejně nepřinesly, EU tak bude uvažovat o efektivnějším využití těchto peněz. Například na vybudování vlastní armády, schopné chránit vnější evropské hranice, na ekonomickou pomoc zemím postiženým suchem v Africe i Asii, z nichž hrozí hromadná emigrace lidí ohrožených na životě právě do Evropy.

Koneckonců, Evropa může mít na svém jižním křídle velké ekonomické problémy. Pokud se rozsype italský bankovní sektor, budeme ho muset stůj co stůj stabilizovat, a k tomu jsou potřeba peníze. Nestabilita bankovního systému v jedné z klíčových zemí EU by mohla potopit celou EU. I proto je hloupost cpát ukrajinským oligarchům peníze do bezedného chřtánu.

Samozřejmě, že čeští oligarchové jsou mnohem vzdělanější, kultivovanější a postrádají brutálnost těch ukrajinských. Ale jdou za svým cílem. A ten cíl v politice přeci není skautský. Oni vybudovali svá impéria ne vždy skautskými metodami…Tak to prostě je.

Zkrátka, trend zavádění firemní politiky, jak jej začal prosazovat A. Babiš před třemi až čtyřmi lety, je cestou do pekel, ale bohužel je to cesta natolik blyštivá a svůdná, že dává příklad dalším následovníkům…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

16:21 Čunek (KDU-ČSL): Náš stát se vzdal schopnosti se bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důsledkům zrušení povinné základní vojenské služby