Paroubek: Úvahy ze světa čtvrté dimenze v ČNB

13.03.2015 15:53

Posílení české koruny, která se dostala až na kurs 27,26 Kč/EUR, přimělo české centrální bankéře znovu zvážit možné intervence vedoucí k oslabení koruny.

Paroubek: Úvahy ze světa čtvrté dimenze v ČNB
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík fantazíroval o tom, že pokud se česká měna nebude pohybovat kolem 27 korun za euro, dojde k intervenci centrální banky. Guvernér ČNB Miroslav Singer považuje postup centrální banky z listopadu roku 2013, který vedl k měnovému oslabení jako prevence vůči možné deflaci, nejlepší možnou cestu pro růst české ekonomiky.

ČNB jde zřejmě naproti některým podnikatelským zájmovým skupinám, zejména těm, které si stále myslí, že je možné čelit levné asijské konkurenci zlevňováním již tak bídně placené práce českých zaměstnanců. Intervenčním zásahem ČNB v listopadu 2013, který stál veřejné rozpočty – konkrétně ČNB – několik desítek miliard korun, kdy už tehdy bylo cílem dosáhnout hodnoty koruny pohybující se kolem 27 Kč za jedno euro, došlo k devalvaci české měny.

Ani s deflací kontroverzní rozhodnutí ČNB nedělá vlastně vůbec nic.  Bez zásluhy vlády, stále posilující veřejné výdaje, které mají příznivý vliv na chuť veřejnosti utrácet, by se s největší pravděpodobností deflace projevila ještě mnohem silněji. Několikrát zveřejněné tvrzení šéfa ČNB, že intervence na oslabení české koruny pozitivně ovlivnilo vývoj HDP v roce 2014, působí jako ze světa čtvrté dimenze, přesto je vedení ČNB tvrdošíjně opakuje. A nyní se ke svým bludným postupům chce dokonce vrátit.

V roce 2015 jistě čeští spotřebitelé „ocení“ tento „báječný“ počin bankovní rady, když si připlatí za některé zboží z dovozu anebo za dražší dovolenou. Nezbývá nežli popřát prezidentu Zemanovi šťastnou ruku při výběru nových členů Bankovní rady, kteří nebudou kašlat na zájmy obyčejných českých občanů.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice