Paroubek: Uzbrojí se státy NATO?

29.05.2017 13:03

Americký prezident Trump již v průběhu volební kampaně hrozil spojencům z NATO, že USA by mohly přehodnotit své spojenecké závazky vůči nim v případě, že jednotlivé země nesplní svůj závazek ze summitu NATO v roce 2014 postupně do roku 2024 dosáhnout toho, aby na vojenské rozpočty šlo alespoň 2 % HDP. Ve Spojených státech, jen tak pro zajímavost, jsou na vojenské účely vynakládány 4 % HDP. Což představuje v letošním roce přes 650 mld. dolarů.

Paroubek: Uzbrojí se státy NATO?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Česká republika má letos rozpočet v kapitole obrany státu na úrovni 52 mld. Kč. Pokud by měla dosáhnout 2 % výdajů na obranu z HDP, musela by vynakládat hodně přes 90 mld. Kč ročně. Resort obrany v posledních letech není schopen utratit ani ty peníze, které má k dispozici, natož aby bylo možné uvažovat o jejich téměř dvojnásobném čerpání. Bylo by to vyhazování peněz z okna. A to doslova. Zdá se ale, že se celé věci již ujal generální tajemník NATO Stoltenberg a je otázka, kdo z národních lídrů zemí NATO tomu bude na blížícím se summitu schopen oponovat.

Obrovské nárůsty vojenských výdajů v situaci, kdy možní protivníci NATO, tedy Rusko a Čína, vynakládají zlomky toho, co NATO, jsou nesmyslné. Prioritou dnešní doby by měl být jednoznačně boj proti mezinárodnímu terorismu. A ten vyžaduje jiné zbraně, jiné technologie, jiné obranné systémy a ne ponorky, letadlové lodě, nová letadla či nové obrněné transportéry atd. Zkrátka, záměr amerického prezidenta na zvýšení výdajů na zbrojení zrovna nepřispívá ke zmírnění mezinárodního napětí a světového míru.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…