Paroubek: V. Havel neměl problém s dobrými vztahy s Izraelem i arabskými státy

22.11.2014 8:25

Česká média a někteří politici se nás snaží přesvědčovat o tom, že Česká republika má historicky výborné vztahy s Izraelem a dlouhodobě nepříliš dobré vztahy s arabskými státy – a že rozvoj hospodářských vztahů s arabskými státy je něco nepřípustného.

Paroubek: V. Havel neměl problém s dobrými vztahy s Izraelem i arabskými státy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Buď mají čeští novináři a někteří politici velmi krátkou paměť, nebo veřejnost záměrně klamou a spoléhají na to, že to ona má krátkou paměť, a tak se oklamat nechá.

Česká republika má historicky výborné vztahy jak s Izraelem, tak s arabskými státy. Díky tomu měla, a možná i stále má, vynikající potenciál sehrát významnou roli v mírovém urovnání na Blízkém východě. Jako český premiér jsem o této věci hovořil s V. Havlem, neboť jsem chtěl, aby právě on, jako osoba s mimořádným mezinárodním kreditem, byl v této věci prostředníkem. Věřil jsem, že pokud po sněmovních volbách v roce 2006 bude ustavena vláda pod mým vedením, bude možné se o takový projekt pokusit.

Místo tohoto však ČR pod vládou M. Topolánka zahájila „novou tradici“, a to vyzdvihování vztahů s Izraelem na úkor vztahů s arabskými státy. O projekt mírového urovnání na Blízkém východě neměly následující pravicové vlády žádný zájem.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.