Paroubek: V brazilských prezidentských volbách zvítězila levice

27.10.2014 20:34

D. Rousseffová, jíž Lula da Silva, prezident Brazílie v letech 2003 – 2011, vybral jako svou nástupkyni v prezidentském úřadu, porazila, v těsném poměru 51,64 %: 48,36 % hlasů, ve 2. kole prezidentských voleb A. Nevese, a obhájila tak svůj post brazilské prezidentky.

Paroubek: V brazilských prezidentských volbách zvítězila levice
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Díky Lulově prozíravé politice, v níž pokračovala i Rousseffová, se desítky milionů Brazilců dostaly z nižších mezi střední vrstvy. Prostě Lulova (a později Rousseffové) levicová vláda uplatňovala, dalo by se říci, reformě-socialistickou hospodářskou a sociální politiku a rozumně přerozdělovala zdroje státního rozpočtu, tak aby to bylo ve prospěch co nejširších vrstev obyvatel země. Levicové vlády dokázaly vytvořit nová pracovní místa a změnit strukturu hospodářství, což vedlo ke změně společenského statusu desítek milionů lidí.

Druhé kolo prezidentských voleb také zřejmě rozhodly „nové“ střední vrstvy, tedy ta část středních vrstev, která se vzhůru na politickém žebříčku posunula za vlády levice.

Podle analýz pro Rousseffovou vedle chudých pro Rousseffovou hlasovala zejména nižší střední vrstva, tedy ti lidé, jejichž domácnost má měsíční příjem pohybující se mezi 700 – 1800 dolary, a kteří tvoří zhruba 40 % elektorátu.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…