Paroubek: V čem bude Mosul jiný nežli Aleppo?

22.10.2016 22:01

Podle jednostranných propagandistických vyjádření západních mainstreamových médií ruští a syrští piloti soustavně bombardují civilní obyvatelstvo v části Aleppa, která je obležena islamisty. Je zajímavé, že ani celou OSN včetně generálního tajemníka nenapadne vyzvat ozbrojené islamisty, aby z Aleppa propustili statisíce civilních obyvatel, které v něm uvízly a nestačily se spasit útěkem.

Paroubek: V čem bude Mosul jiný nežli Aleppo?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Zdá se, že Západ nechce Asadovi a Putinovi dopřát vojenské vítězství, a tak se islamisté z Fronty dobytí Sýrie (dříve An-Nusra) podle západních médií jaksi vytrácejí, až bychom si snad mohli myslet, že v Aleppu vůbec nejsou a nikdy nebyli. Nikdo samozřejmě spolehlivě neví, kolik tisíc jich tam vlastně je, ale spolehlivě je známo, že Fronta dobytí Sýrie je zřejmě nejbojeschopnější silou islamistů v Sýrii.

Rusko žádá USA, aby oddělily zrno od plev, tedy bojovníky islamistů od ostatních bojovníků, tzv. demokratické opozice. Nelze se ovšem ubránit dojmu, že něco jako tzv. demokratická opozice vůči Asadovi vlastně neexistuje, a tak se budeme v příštích dnech, dokud syrská armáda i díky leteckým útokům, nezničí islamistického nepřítele, ze západních médií dozvídat informace o obětech na civilních osobách. zejména ženách a dětech.

V Iráku nastala chvíle, kdy se vládní vojsko, a jako jeho předvoj kurdské oddíly, pustí do osvobozování Mosulu od bojovníků IS. V Mosulu je jich pár tisíc, možná desítek tisíc. Zdá se, že západní média čísla těchto bojovníků spíše podceňují, nežli aby je přeceňovala.

Pozemní útoky na Mosul budou doprovázeny také leteckými útoky Američanů a jejich spojenců. Je třeba dodat, že Mosul je ještě lidnatější město než Aleppo a statisíce obyvatel z něj nedokázaly před zahájením bojů včas utéci. Uvidíme, zda i v případě Mosulu budou lidskoprávní organizace Západu hovořit tak útlocitně o obětech na životech z řad civilního obyvatelstva jako v Aleppu.

Také v Mosulu by bylo dobré, stejně jako v Aleppu, vyzvat islamistické bojovníky, aby propustili přes linii bojů civilní obyvatele, kteří se jinak budou za pár dní pohybovat přímo v centru bojů.

Vinu za civilní oběti v Aleppu i Mosulu nesou jednoznačně islamističtí bojovníci. Ochrana civilního obyvatelstva by i u nich měla být na prvním místě, ale bohužel není.

Pokud bude Aleppo ruskosyrkými silami zbaveno islamistů a pokud bude také Mosul zbaven islamistických bojovníků, může to znamenat definitivní obrat v obou válkách. V té irácké i v té syrské. Mohl by to být první krok ke stabilizaci obou zemí a k tomu, aby čím dál tím méně lidí v těchto zemích mělo zájem hledat svou záchranu útěkem do Evropy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…