Paroubek: V příjmové chudobě milion Čechů

01.05.2017 9:17

Český statistický úřad tento týden vydal informace, podle kterých žije zhruba 1,02 milionů obyvatel, tedy téměř deset procent Čechů pod hranicí příjmové chudoby.

Paroubek: V příjmové chudobě milion Čechů
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Statistikové jásají, neboť oproti EU je to prý podstatně méně. V EU skutečně hrozí chudoba nebo sociální vyloučení v průměru téměř 24 % obyvatel, a u nás jsme na deseti procentech. Ta naše čísla vypadají skvěle. Ale můžeme být opravdu tak spokojeni?

Pravděpodobně nikoliv, protože míra chudoby se nepropočítává podle nějakého průměrného evropského ukazatele a čísla, jakéhosi evropského průměrného příjmu, ale počítá se z 60 % medianu mzdy dosahované v příslušném roce. U nás byla hranice chudoby v loňském roce na úrovni 10 700 korun. Pokud bychom toto číslo porovnali s čísly v Německu, Rakousku, či třeba v Norsku, Nizozemsku nebo v jiných západoevropských zemích, došli bychom k tomu že jejich mediánová mzda, v přepočtu podle parity kupní síly, je průměrně mnohem vyšší, a že tedy i 60 % z medianu mzdy představuje mnohem vyšší částku než u nás.

To znamená, že německý chudý je něco jiného než český chudý. Ten český je podstatně, ale podstatně chudší než německý. S deseti procenty, pokud jde o příjmovou chudobu, tedy nemůžeme být spokojeni, protože jde o zcela imaginární číslo, které lze srovnávat jen s číslem stejného ukazatele v ČR v předchozím roce, a nikoli s tímto ukazatelem v jiných zemích.

Jestliže tedy někdo jásá, že jsme na tom, pokud jde o míru ohrožení příjmovou chudobou a sociálním vyloučením, tak dobře, že patříme spolu s Islandem, Norskem a Švédskem a Nizozemskem k zemím s nejnižším vyloučením, jásá velmi neopodstatněně.

Chudoba možná v ČR nedosahuje masových rozměrů, ale velká část domácností zápasí každý měsíc s rodinným rozpočtem, aby vyšla. Počítat musejí zejména rodiny s dětmi a domácnosti seniorů, zejména pokud zůstane senior sám. A až pětina domácností nemá peníze na lékaře a léky, nemluvě pak ani o dlouhodobějších investicích.

Opticky sice můžeme být s mírou chudoby spokojeni, ale fakticky nikoli. Jak jsem uvedl výše, český chudý je na tom mnohem hůře než chudý ve vyspělých zemích západní Evropy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…