Paroubek: Včera byla založena Nová rozvojová banka států BRICS

22.07.2015 20:30

V předchozích měsících jsem několikrát upozorňoval na vznik Nové rozvojové banky států BRICS a od včerejška už je její existence skutečností. Novou rozvojovou banku založily Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika, tedy státy volného sdružení BRICS.

Paroubek: Včera byla založena Nová rozvojová banka států BRICS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nová rozvojová banka bude hospodařit s počátečním kapitálem 50 milionů dolarů (1,2 bilionu korun), který se má během několika let zdvojnásobit na 100 miliard korun (Čína by měla vložit 41 milionů dolarů, Brazílie, Indie a Rusko shodně po 18 milionech dolarů a Jižní Afrika 5 milionů dolarů) a členské země navíc plánují vybudovat bance rezervu v hodnotě dalších více než 100 miliard dolarů. Další peníze chce Nová rozvojová banka získávat například vydáváním dluhopisů na trzích členských zemí.

Tato banka bude tvrdou konkurencí pro Západní bankovní instituce, tedy Světovou banku, která je tradičně pod hlavním vlivem USA, a MMF, který je pod vlivem EU, neboť Nová rozvojová banka bude na rozdíl od nich poskytovat úvěry bez politických podmínek. Tím bude logicky získávat klientelu v zemích spolupracujících se státy BRICS.

Založení Nové rozvojové banky je dalším důkazem toho, že se těžiště světové ekonomiky zvolna přesouvá ze Západu ve prospěch zemí BRICS

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…