Paroubek: Velký exkurz prezidenta Trumpa do zahraniční politiky

21.09.2017 8:36

Prezident Trump věnuje ve svých veřejných vystoupeních pozornost především vnitropolitické problematice. Tedy, četným problémům Spojených států. Nyní v OSN přednesl velký projev, kdy s tři čtvrtě hodinou svého vystoupení zhruba trojnásobně převýšil obvyklé délky projevů hlav států na schůzi valného shromáždění OSN.

Paroubek: Velký exkurz prezidenta Trumpa do zahraniční politiky
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Projev byl zajímavý v tom, že poprvé v celé šíří ukázal Trumpovo vidění světa. Významnou část projevu věnoval Trump otázce Severní Koreje. Nepokrytě Severní Koreji vyhrožoval, pokud tato země bude pokračovat v rozvoji svého jaderného a raketového programu. Respektive pokud zaútočí na Spojené státy či jejich spojence. Následkem by prý bylo úplné zničení Kimovy Koreje. Toto mávání tlustým klackem vůči diktátorovi, se dá pochopit. Kim provokuje a je nevypočitatelný, případnou velkorysost bude považovat za slabost a zneužije ji.

Významnou část projevu Trump věnoval také Iránu a smlouvy šesti mocností uzavřené pod vedením Obamovy administrativy s Iránem. Pokud Trump říká, že má s touto platnou mezinárodní smlouvou problém, je na tenkém ledě. Prezident naznačuje, že při tomto postoji respektuje izraelský národní zájem. Ale smlouvy se mají plnit. I když jsou to smlouvy, které momentálně třeba moc nevyhovují. Kromě toho, u smlouvy s Iránem se nejedná o bilaterální jednání, ale o smlouvu šesti velmocí vč. evropských, ale také Ruska a Číny.

Srovnávat Irán se Severní Koreou z úst amerického prezidenta je poněkud zlovolné. Nemůže světovou veřejnost považovat za hlupáky. Kromě toho již francouzský prezident Macron v OSN ten samý den vybízel k pokračování této smlouvy, byť někomu může připadat nepohodlná.

V každém případě je podle Macrona lepší nějaká smlouva s Iránem, nežli žádná. Trnem v oku amerického prezidenta je také „socialistická Venezuela“. Jinými slovy v OSN de facto vybízel ke změně režimu v této zemi. Lze jen doufat, že v tomto případě zůstane, pokud jde o podporu odpůrců Madurovy vlády, jen u slov a Spojené státy nepřejdou k činům. Tedy k organizaci státního převratu a k otevřené vojenské intervenci do vnitřních záležitostí Venezuely.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Prostě americký prezident to vzal zhurta a to i v některých dalších tématech. Vyhnul se např. problémům klimatických změn a nezájmu USA dodržovat klimatickou dohodu z Paříže, což vyvolalo v naprosté většině států světového společenství znepokojení, kritiku i odpor vůči Spojeným státům. I v této otázce např. francouzský prezident opět vybízel USA ke změně postoje.

D. Trump hovořil v závěru také o potřebě reformovat OSN, aniž by přesně uvedl, co si pod onou modernizací představuje a nezapomněl připomenout, že Spojené státy jsou největším přispěvatelem do rozpočtu OSN.

Byl to v každém případě zajímavý projev, ale upřímně, vidění světa, jak jej ukázal francouzský prezident Macron, je mi podstatně bližší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

19:05 Zábranský (Piráti): Praha koupí pozemky v Karlíně důležité pro rozvoj okolí Negrelliho viaduktu

Zastupitelé hlavního města Prahy schválili odkup osmi pozemků od Českých drah. Pozemky se nacházejí …