Paroubek: Víkendový nepovedený puč v Turecku

19.07.2016 8:35

Turecko za posledních několik desetiletí zažilo několik vojenských převratů. Bylo to vždy v situaci, kdy armáda jako garant sekulárního a také hospodářsky racionálního rozvoje země došla k názoru, že už to takhle dál, pokud jde o politickou reprezentaci, nejde, a provedla státní převrat.

Paroubek: Víkendový nepovedený puč v Turecku
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Armáda se pak vždy po čase vrátila do kasáren a předala moc novým mocenským strukturám, politickým stranám a jejích reprezentantům, u kterých viděla alespoň nějakou záruku sekulárního a i jinak racionálního vývoje státu.

Také tentokrát došla část armády k názoru, že islamizace státu pokročila natolik zásadním způsobem, že je třeba provést výměnu v čele země.

Prezident Erdogan však puč, který byl řízen, jak se ukazuje, jen menší částí armádních velitelů, ustál. Armáda již neměla při převratu takovou sílu jako v minulosti, protože Erdogan dokázal během řady let, co je u moci, vyměnit významnou část důstojnického sboru a do vedoucích pozic postavil vojáky, kteří k němu nemají vyhraněně nepřátelské stanovisko nebo jsou k němu loajální. Armáda v Turecku prostě už přestala být silou schopnou provést státní převrat.

Bez ohledu na porušování lidských práv v Turecku, zejména svobody slova, diskutabilní spolupráci s radikálními islamisty v Sýrii i Iráku a další a další kontroverzní prvky Erdoganovy politiky, zůstává turecká veřejnost ve své aktivní části na straně prezidenta. Tedy na jeho straně zůstává ta část, která je ochotná vyjít do ulic. A to určitě není střední třída…

Erdogan a jeho lidé to zkrátka berou šmahem

Erdogan v prvních desítkách hodin po puči ukazuje, že se nechce tvrdě vypořádat jen s odpůrci v armádě. Dokonce uvažuje i o retrospektivním znovuzavedení dříve zrušeného trestu smrti. V prvních desítkách hodin po puči odvolala Erdoganovy administrativa 2746 soudců, což je nevídaný zásah do justice. A zcela nepochybně tento zásah povede ke zničení soudní nezávislosti. Odvolat najednou téměř tři tisíce soudců. to je s ohledem na rozsah této akce zcela nepochybně předem připravená operace... Mimo službu byly postaveny tisíce policistů a osm tisíc vojáků bylo zatčeno v souvislosti s přípravou puče.

Erdogan a jeho lidé to zkrátka berou šmahem. Do očisty ve státním aparátu se pustili s plnou vervou, tak aby s konečnou platností turecký státní aparát ovládli.

Tento proces by EU a také NATO, jehož je Turecko členem, měly velmi pozorně sledovat. Pokud v Turecku dojde ke krvavým represáliím vůči politickým odpůrcům z řad armády a pokud bude pokračovat čistka v soudním aparátu a policii, nemá Turecko ve strukturách EU ani NATO co pohledávat.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…