Paroubek: Vláda by měla k podpoře investic využít peníze z účtů státních podniků

06.11.2014 22:37

Již před volbami v roce 2010 jsem upozorňoval na to, že je možné k povzbuzení hospodářského růstu a k podpoře veřejných investic použít také několik desítek miliard korun, které zatím bez užitku leží na účtech státních podniků.

Paroubek: Vláda by měla k podpoře investic využít peníze z účtů státních podniků
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vláda P. Nečase nebyla schopna v tomto ohledu udělat vůbec nic a bývalý ministr financí Kalousek byl schopen pouze snít svůj omezený sen o tom, že státní podniky za tyto peníze nakoupí státní cenné papíry. A nebudou tedy obíhat v české ekonomice… Rozumná vláda by při tom tyto peníze nasměrovala do investic s vysokým multiplikačním efektem.

Podle informací deníku E15 disponovaly Lesy ČR k poslednímu září dlouhodobým finančním majetkem v hodnotě 2,8 miliardy korun a krátkodobým finančním majetkem v hodnotě 15,9 miliard korun a např. Budvar disponuje celkovou částkou cca šestinovou. Zhruba 24 miliard není úplně málo a tato částka, spolu s dalšími penězi z účtů státních podniků (může to být celkem přes 30 miliard korun), by například mohla být použita k podpoře komunální bytové výstavy, pro výstavbu sociálních či startovacích bytů. Zejména systém výstavby sociálních a startovacích bytů by bylo možné koncipovat s využitím anglického modelu asociací pro bydlení, včetně financování bankovními úvěry. „Asociace“ pro bydlení, společnosti zřizované obcemi, by získávaly bezúplatné pozemky na výstavbu bytových domů a splátky úvěrů přijatých „asociacemi“ by byly realizovány z vybraného nájemného. Peníze potřebné k dotacím úroků z úvěrů by bylo možno opatřit právě z financí, které nyní bez užitku leží na účtech státních podniků. Takto by se – pouze s malou újmou pro státní rozpočet – daly každoročně stavět tisíce nových levných nájemních bytů.

Snahou vlády má být podpora růstu soukromých i veřejných investic, prosazení cílevědomého čerpání peněz z evropských fondů a podpory spotřeby obyvatelstva, Spotřeba obyvatelstva je to jediné, co se současné vládě zatím daří. Věřím, že se v co nejbližší době odhodlá i k využívání peněz z účtů státních podniků k podpoře veřejných i soukromých investic.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…