Paroubek: Vládní krize pokračuje

11.05.2017 12:29

Není zcela jasné, proč A. Babiš setrvává na stanovisku, že nebude z vlády dobrovolně odstupovat. Proč trvá na tom, aby byl odvolán, podle něj zcela ovšem nespravedlivě. Včerejší setkání špiček koalice řešilo, zda některá z nich, politických stran zastoupených ve vládě, vypoví koaliční smlouvu. Asi nejrozumnější je v teto souvislosti stanovisko předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Faltýnka, který říká, že je potřeba koaliční smlouvu přehodnotit a aktualizovat.

Paroubek: Vládní krize pokračuje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Konec konců, koaliční smlouva může být jenom velmi stručná, třeba na jednu stránku. Takovou stručnou koaliční smlouvu jsem podepisoval i já v dubnu 2005 jako předseda vlády za ČSSD s představiteli KDU- ČSL a Unie svobody. Byla to skutečně koaliční smlouva na jednu stránku.

To, že prezident republiky trvá na tom, aby politické strany, nebo alespoň některá z nich, které jsou zastoupené ve vládě, vypověděly koaliční smlouvu a pak prý může odvolat ministra financí Babiše proti vůli jeho vlastní politické strany, je samozřejmě ústavně irelevantní. Koaliční smlouva není nad ústavou, je tedy na premiérovi, aby navrhnul odvolání a na prezidentovi, aby zcela formálně ministra odvolal.

Tedy jinak řečeno nějaké boje v koalici pokračují a budou trvat ještě pár dnů nebo ještě pár týdnů. Bylo by ovšem dobré, aby koaliční strany nevypadávaly ze svých rolí. Pokud koaliční lidovci nechtějí podpořit cestu prezidenta do Číny, který má podle nich nejprve vyřešit vládní krizi, je to také nesmyslné. Prezident by do Číny jet měl a neměl by mu nikdo činit nějaké překážky v této věci. Je to jedna z dobrých příležitostí pro české podnikatele a firmy získat další zakázky a pro republiku získat nové investory pro vytváření nových pracovních míst.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.