Paroubek: Vládní kroky na podporu veřejných investic jsou správné

17.06.2014 17:39

Jsem rád, že současná vláda se snaží nenavázat na hospodářskou politiku vlád Topolánka a Nečase a na rozdíl od nich se snaží posilovat veřejné investice.

Paroubek: Vládní kroky na podporu veřejných investic jsou správné
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Nečasova vláda při svém škrtacím amoku vlastně jen pokračovala v Topolánkově linii.  Ta svými zásahy do legislativy v oblasti investičních pobídek naznačila potenciálním zahraničním investorům, že v ČR o ně zájem není. A tak šli investoři jinam. Nečasova vláda tento směr neměnila a výrazným způsobem utlumila, či přesněji téměř zamrazila, i veřejné investice. Teprve v závěru se trochu vzpamatovala a poněkud změnila legislativu.

Sobotkova vláda se nyní snaží veřejné investice posilovat. Jednou z cest je novela zákona, která by umožnila nabídnout majitelům zemědělských nebo lesních pozemků, přes které má být vedena infrastruktura vlastněná státem, mnohem vyšší odkupové ceny nežli doposud. Čím rychleji pak vlastník půdy pozemek stáru prodá, tím více peněz může dostat.  Dosavadní částka, která se pohybuje mezi 8 až 35 korunami za metr čtvereční, majitele pozemků k prodeji příliš nemotivuje, v důsledku čehož se na některých úsecích stavby např. silnic, dálnic, potrubí atd. prodlužují a pochopitelně také státu prodražují. Nové nastavení odkupů by vlastníky pozemků mělo přimět k rychlému prodeji pozemků. Ministr dopravy Prachař věří, že takovým způsobem by se podařilo výkup pozemků podstatně oživit už o prázdninách. Je to cesta správným směrem. Horší než dosud to určitě nebude.

Jiří Paroubek, expremiér a předseda strany LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…