Paroubek: Volební preference podle STEMu

22.06.2017 10:40

Podle agentury pro výzkum veřejného mínění STEM, v jejím nejnovějším průzkumu dosahují politické strany vesměs hodnot, které indikovaly již průzkumy jiných agentur z poslední doby.

Paroubek: Volební preference podle STEMu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Hnutí ANO by podle tohoto průzkumu získalo téměř třetinu hlasů ve volebním modelu, který simuluje červnový výsledek voleb. Na druhém místě by byli komunisté s 12,7 % a až na třetím místě sociální demokracie s 11,4 %. ODS by se podle STEMu s 9,6 % nepřehouplo přes 10 % hranici, lidovci by získali 7,4 % (bez započtení Starostů) a poslední, šestou parlamentní stranou, se podle STEMu může stát TOP 09 s 5,5 %. Pozice TOP 09 je poněkud překvapivě rozdílná (nižší) proti výsledkům naprosté většiny jiných průzkumů, které jí přisuzují větší procenta. Nejblíže hranici volitelnosti se podle STEMu propracovává Okamurova SPD se 4,4 %.

Jak se zdá, hnutí ANO by v tuto chvíli mohlo s podporou komunistů utvořit menšinovou vládu. S mírnou absolutní většinou v poslanecké sněmovně. Být však závislý jen na podpoře komunistů by byla samozřejmě politická hloupost. Ale pokud vyjadřování dalších politických stran bude ve vztahu k ANO nesmiřitelné tak jako dosud, pak šéf ANO A. Babiš bude vmanévrován do minoritní vlády s podporou komunistů a podle mého názoru také s podporou Okamurova hnutí, pokud toto získá ve sněmovně více než 5 %.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie