Paroubek: Vyhazování peněz na armádu pokračuje

20.02.2017 14:39

V těchto dnech proběhla v českých médiích informace, že za dva roky uspořádá ministerstvo obrany obří tendr, v kterém bude usilovat o nákup obrněnců za padesát miliard korun pro českou armádu. To je neslýchaná částka, která vlastně kopíruje současný roční rozpočet celého ministerstva obrany.

Paroubek: Vyhazování peněz na armádu pokračuje
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Je otázkou k čemu uprostřed Evropy, kdy ČR je zemí obklopenou, s výjimkou neutrálního Rakouska, státy NATO, budeme vůbec potřebovat desítky nových obrněnců. Zda na boje expedičních výsadků české armády v dalekém zahraničí, k reprezentaci armády anebo proč vlastně.

Celá věc trochu koresponduje s vyjádřením amerického prezidenta Trumpa, že spojenci musí výrazně zvýšit výdaje na obranu.

Pokud by ČR měla vynakládat na obranu dvě procenta vytvořeného HDP, znamenalo by to, že by se její rozpočet na obranu prakticky zdvojnásobil ze současných 52 miliard na téměř sto miliard korun.

Řekněme si otevřeně, že zde neexistuje žádné nebezpečí, že by ČR nebo okolní státy NATO mohly být reálně napadeny. Rusko, které je mnohými představiteli Západu tímto způsobem často démonizováno, tedy jako potenciální agresor, na obranu vynakládá každoročně 50 – 60 miliard dolarů. USA přes 600 miliard dolarů a evropské státy NATO dalších více než 200 miliard eur. Kdo by si za takových okolností a při takové převaze vojenského a ekonomického potenciálu chtěl stát agresorem proti NATO? Jen politický sebevrah, a tak se Rusko skutečně nechová.

Česká veřejnost by měla velmi bedlivě věnovat pozornost právě této otázce vyzbrojování, protože desítky miliard korun, které v rámci „modernizace české armády“ spadnou zejména do amerických zbrojařských koncernů, by mohly být použity na české zdravotnictví, školství, v sociální oblasti, na vědu a výzkum a podobně.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. Vyšlo také v Deníku Referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…